Počasni doktorat 2008: Prof. dr Isak Adižes




Počasni doktorat 2008: Prof. dr Isak Adižes

Univerzitet Crne Gore ima čast što je prof. dr Isak Kalderon Adižes jedan od vodećih svjetskih eksperata u oblasti organizacije i menadžmenta, nosilac počasnog doktorata UCG. Njegov naučni i pedagoški rad dao je izuzetan doprinos razvoju teorije i prakse nauke o organizaciji i nauke o menadžmentu, a posebno njihovim savremenim oblastima, menadžmentu promjena i menadžmentu ljudskih resursa.

Dr Isak Adižes je dugogodišnji profesor postdiplomskih studija menadžmenta Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu – UCLA; gostujući profesor  i predavač na Stenford univerzitetu, Univerzitetu Tel Aviva i Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Posebno je čest predavač na Katedriza menadžment Kolumbija univerziteta kao i najuglednijih univerziteta Ruske Federacije. Dr Adižes je osnivač i akademski dekan Adizes Graduate School  u Santa Barbari.

Do sada je objavio oko 20 knjiga koje su štampane u više izdanja i u velikim tiražima, a prevedene su na preko 20 najznačajnijih svetskih jezika.Takođe je snimio veliki broj predavanja i edukacionih filmova među kojima je najpopularnija serija od 34 filma pod nazivom Top Leadership Forum.

Izveo je više istraživanja i objavio nekoliko stotina radova i eseja u prestižnim naučnim i stručnim publikacijama i na uglednim skupovima.  

Radovi dr Adižesa su prikazani u visoko rangiranim časopisima, revijama i katalozimakao što su Inc. Magazine, Fortune, California Management Review, BusinessWeek, The New York Times, London Financial Times i Nations Business 

Posebno je bogat i značajan njegov konsultantski angažman, kako za kompanije i privredne organizacije, tako i za vlade Izraela, Brazila, Gane, Meksika, Švedske.

Nastupio je pred više od 100.000 menadžera, u preko 50 zemalja sveta. Odlikuje ga dinamičan i energičan stil izlaganja i permanentna interakcija sa auditorijumom, sa osobenim humorom i probranim anegdotama. Dr Adižes svoja predavanja drži na četiri jezika: engleskom, srpskom, hebrejskom i španskom.

Dr Isak Adižes je 1975. godine osnovao Institut za razvoj menadžmenta i organizaciona istraživanja koji od 1979. nosi svjetski poznato ime Adižesov institut. Sjedište instituta je u Santa Barbari u Kaliforniji a poredekspozitura u SAD, Institut ima ispostave u 14 drugih zemalja među kojima sunajaktivnije one u zemljama Skandinavije, Kanadi, Brazilu, Izraelu, Kini, idruge. Od 1994. godine, poslovni prostor Jugoistočne Evrope pokriva Adižesov institut u Novom Sadu.

Adižes institut je do sada primijenio svoju teoriju o upravljanju u promjenama u kompanijama širom svijeta, koje po broju zaposlenih variraju od 20 do čak 100.000 radnika.

Krajem 2011.god. američki magazin Leadership Excellence Journal je, u kategoriji velikih konsultantskih kuća, rangirao Adižes institut među prvih 10 svjetskih kompanija u oblasti programa za profesionalni razvoj lidera  Leadership Development Programs.

 Dr Isak Adižes je nosilac većeg broja prestižnih nagrada, priznanja i zvanja. Leadership Excellence Journalga je izabrao za jednog od vodećih mislilaca u oblasti liderstva Amerike. Executive Excellence Journal ga je svrstao među prvih trideset konsultanata Amerike. Ekskluzivni je saradnik Međunarodne akademije za menadžment. Imenovan je za počasnog naučnog savjetnika za IBS – Akademije za ekonomiku Ruske Federacije.

 Za doprinos čovječanstvu, Fondacija nacionalna koalicija organizacija (Neco) imenovala ga je za primaoca 2010. Ellis Island Medal of Honor. Biro američkih predavača i govornika All American Speakers dr Isaka Adižesa je uvrstio u ekskluzivnu klasu predavača današnjice. Dr Adižes je do sada stekao 15 počasnih doktorata uglednih svjetskih univerziteta i dva počasna državljanstva. Nosilac je izuzetno rijetkog civilnog priznanja, počasnog čina majora izraelske vojske,

Isak Adižes je rođen 22. oktobra 1937. godine u trgovačkoj porodici sefardskih Jevreja u Skoplju. Tokom Drugog svjetskog rata porodica je bila internirana u Skopski koncentracioni logor odakle su nakon proboja pobJegli uAlbaniju gdje su preživjeli ratne strahote, a krajem 1944. godine se sele u Beograd. U Beogradu započinje osnovno školovanje, u prva četiri razreda sadašnje osnovne škole “Vuk Karadžić”. Često kaže da je snažni pečat u njegovom vaspitanju i obrazovanju ostavio beogradski učitelj Vukadinović koji je kod djece razvijao osjećaj međusobnog poverenja i poštovanja, što je dr Adižes mnogo kasnije ugradio u svoj naučni princip o upravljanju promjenamai teoriju životnih ciklusa preduzeća Krajem 1948. godine sa porodicom se seli u Izrael, gdje nastavljaosnovno i srednje školovanje. Godine1963. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu državnog Univerziteta u Jerusalimu. Dalje školovanje nastavlja u Americi gdje je magistrirao, a 1968. godine i odbranio doktorat na prestižnom Kolumbija univerzitetu.

Doktorska disertacija profesora Adižesa je svojevrsna “studija slučaja”nekadašnjeg jugoslovenskog samoupravnog socijalizma, zasnovanog na sve aktuelnijoj ideji parcitipativnog menadžmenta. Centralni problem disertacije, a on se proteže i u nizu uporednih istraživanja izvedenih tokom šezdesetih i sedamdesetih godina, jeste zašto participativni menadžment ne daje onakve rezultate kakvi se od njega očekuju uprkos dobrim humanističkim pretpostavkama.

Najvažnije knjige dr Isaka Adižesa prevedene su i na naš jezik: Upravljanje promjenama, Upravljanje životnim ciklusima preduzeća – kako preduzećarastu i umiru i kako ih izlečiti, Dijagnoza stilova upravljanja, Težnja ka top formi

 

Izvor

Foto



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.