Zašto odabrati Arhitektonski fakultet?




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kada pitate arhitekte zašto baš treba da odaberete ovaj fakultet neće vam dati jednostavan odgovor, i kretaće se od praktičnih do umjetničkih razloga. Reći će vam da je arhitektura umijeće življenja, ispunjavanje snova savremenog čovjeka o prostoru, prestižno zanimanje u društvu, svuda u svijetu. Ali i težnja ka neprolaznosti koja priča priču o potrebi čovjeka da traje, kroz trgove, palate, mostove... Priču o kulturi i istoriji civilizacija.

Možda baš taj spoj umjetničkog i praktičnog čini da svake godine interesovanje za upis na ovom fakultetu Univerziteta Crne Gore bude veće od broja propisanog konkursom. Obično se u prvom roku popune sva mjesta.

Doza kreativnosti u radu sa profesorima učiniće da zaboravite na vrijeme i na razlike, a imaćete prilike i da, pod njihovim vođstvom, učestvujete na domaćim i međunarodnim salonima iz oblasti urbanizma i arhitekture i konkursima. Dosadašnja iskustva pokazuju da studenti na ovim događajima ostvaruju izuzetne rezultate, te donose fakultetu brojne nagrade i priznanja.

Od osnivanja, 2006. godine, na Arhitektonskom fakultetu stvaran je kadar koji kroz dobijanje profesionalne licence može, samostalno ili u timu, da reaguje na kompleksne urbanističke i arhitektonske zahtjeve modernog grada i učestvuje u oblikovanju prostora 21. vijeka. Poslove iz svoje struke obavljaju u zemlji i inostranstvu. 

Osim na domaće, Arhitektonski fakultet je fokusiran i na pripremu studenata za globalno tržište, kroz posvećenost internacionalizaciji, uspostavljanje saradnje sa međunarodnim adresama, realizaciju međunarodnih projekata, gostujuća predavanja  prestižnih imena iz svijeta arhitekture. 

Studijski program

Integrisani program Arhitektura 5+0 je međunarodno priznat i prilagođen potrebama studenata koji odluče da je profesija arhitekte njihov poziv.

Kroz ovaj studijski program studenti će se upoznati sa istorijom, teorijom, kritikom,  arhitekture i urbanizma, kao i arhitektonskim i urbanističkim  projektovanjem. Upoznaće se i sa humanističkom, naučnom, umjetničkom, tehnološkom, i estetskom dimenzijom profesije.

Na petoj godini akademskih studija predviđeni su izborni moduli:

  • integralno arhitektonsko projektovanje
  • integralno urbanističko projektovanje.

Više o ovom programu saznajte na linku OVDJE.

Koje škole imaju prohodnost za upis?

Gimnazija, građevinska, arhitektonska, geodetska, rudarska, geološko-rudarska, elektrotehnička, mašinska i saobraćajna škola 

Da li je potrebno polagati prijemni ispit za upis na Arhitektonski fakultet?

Za upis na Arhitektonski fakultet polaže se dopunski ispit koji se sastoji iz dva testa:

  1. Test provjere opštih znanja iz različitih oblasti kulture relevantnih za studije arhitekture
  2. Test provjere razumijevanja prostornih odnosa i prostorne logike.

Testovi se ocjenjuju pojedinačno, dok konačnu ocjenu predstavlja srednja vrijednost oba testa. Negativna ocjena je eliminatorna iz kvalifikacionog postupka. Minimalno je neophodno ostvariti 40% tačnih odgovora iz svakog od djelova kvalifikacionog ispita. Ispit se polaže u kontinuitetu u jednom danu i traje četiri sata. Termin polaganja se objavljuje 

Sistem rangiranja definisan je Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore

Kako se najbolje pripremiti za prijemni ispit?

Preporuka je da se kandidati samostalno pripremaju, koristeći opšte poznatu literaturu iz oblasti istorije arhitekture, istorije umjetnosti,  materijal sa prijemnog ispita iz prethodnih generacija, kao i  da prate pouzdane internet izvore, kako bi se informisali o aktuelnim dešavanjima u svijetu arhitekture.

Šta poslije završetka studija?

Tendencija fakulteta je da budući master inženjeri arhitekture budu adekvatno pripremljeni za uspješno naučno i profesionalno djelovanje. To se odnosi na spremnost master inženjera arhitekture za dalje naučno angažovanje i upis na doktorske studije i spremnost za profesionalni angažman.

U kojim institucijama se obavlja praksa na ovom fakultetu?

Praktični dio nastave je primarno vezan za projektantske predmete i obavlja se kroz praktične vježbe u okviru nastavnih predmeta na fakultetu, dok se u poslednjoj godini studija dodatna  praksa obavlja u projektnim biroima i raznolikim gradilištima u Crnoj Gori.

Gdje se u Crnoj Gori može zaposliti svršeni student arhitekture?

Nakon diplomiranja i sticanja zvanja master arhitekure, moguće je učestvovati u izradi planske i projektantske dokumentacije, na gradilištu ili u nekom od organa i tijela državne uprave, građevinskim kompanijama, u agenciji za nekretnine, te kao profesor u srednjoj školi, ali i razvijati akademsku karijeru kroz upis na doktorske studije i  angažovanje kao saradnik na fakultetu do sticanja  akademskog zvanja. Nakon dobijanja licence odgovornog projektanta i planera, arhitekta može razvijati i sopstvenu praksu, ali i učestvovati u raznolikim aktivnostima koje imaju dodir sa arhitektonskom profesijom.

Istorijat fakulteta

Studijski program Arhitekture na Univerzitetu Crne Gore osnovan je 2002. godine, u okviru Građevinskog fakulteta, sa jasno definisanim programom razvoja, koji je bio usaglašen sa programima kredibilnih mediteranskih studije arhitekture. Od 2006. godine Arhitektonski fakultet u Podgorici funkcioniše kao samostalna univerzitetska jedinica. Više informacija možete pročitati u Monografiji Arhitektonskog fakulteta2016-2020

 

Kontakt

Adresa: Bulevar Džordža Vašingtona bb,
81000 Podgorica, Crna Gora
Telefon: +382 20 269 262
Faks: +382 20 269 317
Mail: arhitektura@ucg.ac.me 
 https://www.ucg.ac.me/af 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.