Zašto odabrati Pomorski fakultet Kotor?




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
  • Zato što je Pomorski fakultet Kotor savremena visokoškolska ustanova državnog Univerziteta Crne Gore, koja u skladu sa međunarodnim standardima i konvencijama Međunarodne pomorske organizacije obrazuje i obučava buduće profesionalce za dostizanje najviših pozicija na brodu i za rad u institucijama i kompanijama vezanim za pomorsku privredu.
  • Zato što kroz redovno studiranje, studenti imaju privilegiju da uče od iskusnih stručnjaka iz pomorske privrede i usvajaju praktične savjete za svoj budući poziv.
  • Zato što su naša najvažnija referenca veliki broj naših studenata koji su danas uspješni oficiri i stručnjaci na svjetskom pomorskom tržištu.
  • Zato što je Fakultet u obrazovnom radu fokusiran ne samo na teorijsku nastavu, već i na praktičnu obuku koju izvode stručnjaci iz prakse na savremenim simulatorima, u laboratorijama, radionicama, na školskom brodu „Jadran”, u savremenim marinama.
  • Zato što se studiranje na Pomorskom fakultetu Univerziteta Crne Gore finansira iz budžeta Crne Gore, što znači da je školovanje u potpunosti besplatno, kako za domaće tako i za studente iz inostranstva.
  • Zato što se studentima na svim nivoima studija se omogućava višemjesečna mobilnost na nekom od brojnih srodnih univerzitetskih institucija u inostranstvu sa kojima Pomorski fakultet Kotor sarađuje u okviru Erasmus + programa mobilnosti Evropske unije
  • Zato što studenti na raspolaganju imaju studentski dom „Spasić-Mašera” koji obezbjeđuje kvalitetan smještaj i ishranu studenata, ali i prostor u kojemu studenti svoje slobodno vrijeme provode vježbajući u teretani, na terenu za fudbal ili košarku, igrajući bilijar i stoni tenis, ili u studentskom klubu gdje se druže, razmenjuju svoja iskustva i sklapaju prijateljstva.
  • Zato što se studentski život naših studenata odvija u Kotoru, primorskom gradu bogate istorije, kulture i pomorske tradicije, što daje poseban ugođaj i domaćim i studentima iz okruženja i nudi veliki broj dodatnih sadržaja i aktivnosti.

 Studijski programi

Reformisani studijski programi organizovani su po obimu od 180 ECTS kredita.

Nastava se realizuje kroz tri nivoa studija i u okviru sljedećih studijskih programa:

  • Osnovne studije (3 godine, 180 ECTS kredita)
    • Nautika i pomorski saobraćaj
    • Brodomašinstvo
    • Pomorska elektrotehnika
    • Menažment u pomorstvu i logistika
  • Master studije (2 godine, 120 ECTS kredita)
    • Pomorske nauke
    • Menadžment u pomorstvu i logistika
  • Doktorske studije (3 godine, 180 ECTS kredita)
    • Pomorske nauke
    • Menadžment u pomorstvu i logistika

Koje škole imaju prohodnost za upis?

U zavisnosti od studijskog programa za koji se odlučite, odgovarajuće, odnosno prohodne škole su dostupne na linku: Prohodne škole za upis na PFK. 

Da li je potrebno polagati prijemni ispit za upis za studijske programe Fakulteta?

Za upis na ovaj Fakultet nije potreban prijemni ispit. Kada je riječ o proceduri upisa, kao i sistemu rangiranja prijavljenih kandidata,  to je definisano Pravilnikom o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore

Gdje Pomorski fakultet Kotor organizuje nastavu?

Pomorski fakultet Kotor danas predstavlja savremenu i modernizovanu obrazovnu instituciju koja po funkcionalnim kapacitetima zadovoljava sve standarde visokoškolskog obrazovanja. Posjeduje devet učionica i amfiteatar sa ukupno šest stotina raspoloživih sjedećih mjesta i dvije računske sale.

Takođe, u redovnoj nastavi i u okviru Centra za obuku pomoraca, kao za brojna istraživanja i testiranja, koriste se brodski simulatori najnovije generacije vodećih proizvođača: Transas, OSC, Rolls Royce, Kongsberg i Unitest:

  • HV simulator
  • Brodomašinski simulatori
  • Nautički simulatori
  • Off shore simulatori
  • Dynamic positioning simulator
  • GMDSS simulator

Od laboratorija za obavljanje praktičnih vježbi i naučno-istraživački rad:

  • Laboratorija za zaštitu morske sredine od uticaja brodova
  • Laboratorija za naftu i naftne derivate
  • Laboratorija za offshore tehnologije
  • Laboratorija za brodsku elektrotehniku
  • Laboratorija za brodsku podvodnu arheologiju

Dio praktične nastave izvodi se i van prostorija Fakulteta, u skladu sa vrstom vježbi i u saradnji sa relevantnim i renomiranim institucijama i kompanijama.

Kuda dalje sa diplomom Pomorskog fakulteta Kotor?

Ono što je specifično za Pomorski fakultet Kotor jeste specijalizacija kadrova za njihove buduće profesije. Osim sticanja teoretskog znanja, trudimo se da našim studentima obezbijedimo i što više praktičnih obuka, demonstracija i savjeta, u čemu svakako veliku ulogu imaju stručnjaci iz prakse, kapetani i upravitelji mašine koji su angažovani u nastavnom procesu. Osim toga, u okviru više predmeta, kao i osnovnih obuka koje diplomirani studenti mogu da odrade u okviru fakultetskog Centra za obuku pomoraca, zahvaljujuči predavanjima i pripremama sa predstavnicima kompanija i agencija, naši studenti su po diplomiranju spremni da apliciraju za bilo koju svjetsku kompaniju. Takođe, jedan dio njih zaposli se u nekoj od naših luka i sve više prestižnih marina. Što se tiče društvenog smjera Menadžment u pomorstvu i logistika, i za njih se organizuje veliki broj gostujućih predavanja i posjeta agencijama i kompanijama koje su vezane za lučke, agencijske i špediterske poslove, kao i modernim rizortima i marinama u kojima takođe dobar dio njih nađe zaposlenje po završenim studijama. Naravno, sve to predstavlja dodatan podsticaj i motivaciju da tokom studija postignu što bolji uspjeh, kako bi se što bolje pozicionirali i privukli pažnju poslodavaca na samom početku karijere.

Gdje studenti pohađaju praksu?

Na samom Fakultetu, logističku osnovu za izvođenje praktične nastave predstavljaju savremeni simulatori, kao što su brodomašinski i nautički simulatori, GMDSS i simulator za visoki napon, kao i nekoliko savremeno-opremljenih laboratorija, kao što su, na primjer, laboratorija za brodsku elektrotehniku i laboratorija za ispitivanje goriva i maziva. Vježbe izvode nastavnici i saradnici Fakulteta, kao i spoljni stručnjaci i kvalifikovani pomorci sa odgovorajućim pomorskim zvanjima. Realizacija praktične nastave odvija se kroz razne modele saradnje. Praktična nastava za studente odvija se u okviru Pomorskog fakulteta, ali i u saradnji sa drugim institucijama u okviru kojih se odvijaju pojedine oblasti praktične nastave, i kada su u pitanju tehnički smjerovi, odnosno obuke za buduće pomorce, i u vezi sa aktivnostima za koje se osposobljavaju studenti studijskog programa Menadžment u pomorstvu i logistika.

Pomorski fakultet Kotor ima privilegiju da za svoje studente tehničke profilacije može da organizuje praktičnu obuku i na školskom brodu Jadran. Zajedničke međunarodne plovidbe ovim istorijskim brodom plod su izuzetno uspješne saradnje sa Ministarstvom odbrane Vlade Crne Gore i Mornaricom Vojske Crne Gore. Ovakva krstarenja pružaju studentima najneposredniji uvid u život i rad na brodu. U toku njih obavljaju redovne brodske dužnosti, drže stražu i prate obuku, koja se za njih organizuje tokom plovidbe. Takođe, ovakve plovidbe im omogućavaju da se bolje upoznaju sa mjestima i državama koje se tom prilikom posjećuju. Za period boravka u lukama, Fakultet organizuje posjete pomorskim obrazovnim i privrednim institucijama, kao i kulturno-istorijskim spomenicima i znamenitostima.

Zbog aktuelne situacije, poslednjih par godina nijesmo bili u mogućnosti da realizujemo ovaj i određeni broj drugih vidova praktične nastave, pa se stoga nadamo brzom normalizovanju situacije kako bismo studentima što prije omogućili ove vidove stručne obuke i iskustva koja ih prate.

Osoblje fakulteta

Na Pomorskom fakultetu Kotor nastavu izvode nastavnici zaposleni na Fakultetu, te nastavnici sa Univerziteta Crne Gore i univerziteta, odnosno pomorskih fakulteta iz okruženja. U nastavnom procesu pomažu im saradnici u nastavi, koji su ujedno i studenti master ili doktorskih studija te se uz rad na fakultetu ujedno usavršavau i napreduju stičući bogato naučno i pedagoško iskustvo.

Značajnu ulogu u procesu nastave, naročito praktičnom dijelu ima stručno osoblje i to laboranti, viši laboranti, stručni saradnici i viši stručni saradnici koji imaju bogato radno iskustvo na Fakultetu, a neki od njih i iskustvo u plovidbi i stečena pomorska zvanja. Poseban doprinos u tom smislu daju honorarno angažovani stručnjaci iz prakse ( kapetani, upravitelji, inžinjeri).

Posebnu ulogu u radu i funkcionisanju Fakulteta ima i vannastavno osoblje, naročito služba za studenska pitanja koja je zadužena za administrativna pitanja u vezi sa studijama, a takođe i Pomorska biblioteka koja pruža usluge svim studentima u pogledu korišćenja potrebne stručne literature.

Sve dodatne informacije, prezentacije i odgovori na najčešća pitanja u vezi sa upisom na Pomorski fakultet Kotor, mogu se naći na posebnoj stranici Fakulteta: https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1271/objava/158606-upis-2023-24

Kontakt

Adresa: Put I bokeljske brigade 44
85330 Kotor
Telefon: + 382 32 303 184 
Fax: + 382 32 303 188
pfkotor@ucg.ac.me
www.ucg.ac.me/pfkotor

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.