Zašto odabrati Muzičku akademiju?




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Pored tradicije, razvoja, napretka, znanja ili dostignuća sliku cjelokupnog društva u velikoj mjeri upotpunjuje postojanje akademija lijepih umjetnosti. U Crnoj Gori, smještena u srcu prijestonice Cetinja, u zgradi bivšeg britanskog poslanstva, Muzička akademija dio je crnogorskog identiteta.

Akademija sa izuzetnim uspjehom decenijama edukuje visokokvalitetne, sposobne, kreativne i međunarodno kompetitivne i kompetentne profesionalce koji oblikuju, kreiraju i definišu kulturnu scenu Crne Gore. Primarno uticavši na kontinuitet muzičkog stvaralaštva i naučne misli o muzičkoj umjetnosti, formirala je kadrove koji su dali neprocjenjiv pečat ne samo kulturnoj sceni Crne Gore već i šire.

Muzička akademija danas je međunarodno prepoznatljiva umjetnička i obrazovna institucija s razvijenim odsjecima i smjerovima, ciklusima studiranja, kao i izraženim umjetničkim i naučnim aktivnostima i rezultatima.

Studijski programi

Studentima se nudi sticanje znanja na dva studijska programa Izvođačke umjetnosti i Opšta muzička pedagogija i to:

Izvođačke umjetnosti

  • Izborni modul: Koncertni izvođač
  • Izborni modul: Pedagoški

Opšta muzička pedagogija

  • Izborni modul: Metodika nastave solfeđa i opšte muzičke pedagogije
  • Izborni modul: Metodika stručno teorijske nastave

Koje škole imaju prohodnost za upis?

Pravo upisa imaju kandidati koji su završili Gimnaziju ili srednju muzičku školu, ali izuzetno, na Akademiju se može upisati i kandidat bez završene srednje škole, ukoliko položi prijemni ispit.

Da li je potrebno polagati prijemni ispit za upis za studijske programe fakulteta?

Da bi upisali neki od dva postojeća studijska programa osnovnih studija, studenti sem uspjeha iz srednje škole treba da polažu i prijemni ispit kako bi se provjerile individualne sposobnosti za izvođaštvo, odnosno provjerila teoretska i praktična znanja i sposobnosti. Svi kandidati, bez obzira na izborni modul, polažu test iz Teorije muzike koji je i eliminatoran.

Detaljnije o ovim ispitima možete pogledati u Pravilniku o uslovima, kriterijumima i postupku upisa na osnovne studije Univerziteta Crne Gore.

U kojim institucijama se obavlja praksa na ovom fakultetu?

Praksa se organizuje u saradnji sa nižim i srednjim muzičkim školama, opšteobrazovnim školama, kulturnim centrima, kao i u Muzičkom centru Crne Gore.

Gdje se u Crnoj Gori može zaposliti svršeni student Muzičke akademije?

"Muzička akademija distribuira gotovo cijelokupni kadar koji se tiče muzičke umjetnosti. Bez naših profesora i studenata nezamislivo je postojanje bilo kakve muzičke scene. Nezamislivo je i postojanje samih institucija, jer da Muzička akademija nije dala neke od najblistavijih izdanaka, sa sigurnošću mogu reći da danas ne bismo imali ni Crnogorski simfonijski orkestar, kadar u  nižim i srednjim školama, muzičke producente, urednike na televizijama i radiju itd. Niti jedan veliki muzički projekat u Crnoj Gori posljednjih 40 godina nije realizovan bez naše pomoći.

S druge strane, čini mi se da još uvijek postoji ogroman prostor za uključivanje naših studenata i profesora u rad Crnogorskog simfonijskog orkestra, ali i svim drugim obrazovnim i kulturnim ustanovama. Zašto bi naši studenti bili konkurentni u nekom Parizu ili Beču, ali ne i u Podgorici, Kotoru ili bilo kojem gradu Crne Gore? Moramo ih ohrabriti da ostanu i da u svojoj zemlji ostvare svoj puni kreativni potencijal, ali i učine Crnu Goru još plodnijim tlom za razvoj umjetničke muzike. Vjerujem da  dolaze nova vremena u kojima  ćemo svi zajedno na partnerskim osnovama graditi bolju i produktivniju muzičku scenu”, objasnio je dekan Muzičke akademije prof. Bojan Martinović.

Kontakt

Adresa: Njegoševa bb
82150 Cetinje 
+382 41 232 104

 ma@ucg.ac.me 
www.ucg.ac.me/ma
 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.