JRC vodeći izvještaj „Vrijednosti i identiteti – vodič za kreatore politika“




JRC vodeći izvještaj „Vrijednosti i identiteti – vodič za kreatore politika“

Zajednički istraživački centar (JRC) će sledeće nedjelje objaviti vodeći izveštaj pod nazivom „Vrijednosti i identiteti – vodič za kreatore politika“. Poslednjih godina zabilježen je visok nivo polarizacije, brzo širenje dezinformacija, smanjenje spremnosti na kompromis i istorijski nizak nivo zadovoljstva ili čak otvoreni napadi na demokratiju. Sama politika se sve više bazira na nekim novim osnovama. Pored tradicionalnih ekonomskih sukoba, kulturne vrijednosti i pitanja identiteta postali su jednako ili čak važniji za kreiranje politike i samu politiku danas.

JRC vodeći izvještaj predstavlja:

  • najsavremenija naučna saznanja o vrijednostima i identitetima iz interdisciplinarne perspektive,
  • važne uvide za kreatore politika kako da prilagode svoj rad izazovima ovog vremena, uključujući poseban dio sa alatima.
  • nalazi namjenskog mapiranja vrednosti i identitete Eurobarometra širom EU, uključujući saglasnost sa vrijednostima EU, kako je definisano u članu 2. Ugovora o Evropskoj uniji (TEU).

Izvještaj sadrži sledeća poglavlja:

  • Zašto su vrijednosti i identiteti važni za kreiranje politika i samu politiku;
  • Razumijevanje vrijednosti i društvenih identiteta građana EU;
  • Politika identiteta, polarizacija i različitost vrijednosti;
  • Kreiranje politike za 21. Vijek;
  • Buduća perspektiva i agenda istraživanja.

Kako biste se više informisali o nalazima datog izvještaja i šta se može naučiti iz društvene i perspective ponašanja i pristipa o vrijednostima i identitetima, kako bi se poboljšalo kreiranje politika i povratilo povjerenje u demokratiju, možete se prijaviti za događaj koji će se održati 17. novembra od 14:00 do 15:30, a koji ima za cilj predstavljanje datog izvještaja.

 

Registraciji učešća možete pristupiti na ovom linku.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.