Masovni otvoreni onlajn kurs o morskom otpadu (MOOC)




Masovni otvoreni onlajn kurs o morskom otpadu (MOOC)

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i Otvoreni univerzitet iz Belgije i Holandije, koji je posebno posvećen onlajn obrazovanju i istraživanju, organizuju „Masivni otvoreni onlajn kurs (MOOC)“ o pitanju morskog otpada, kao dio UNEP-ove inicijative „Čista mora“, sa ciljem borbe protiv zagađenja plastikom. Kurs i inicijativa doprinose ciljevima Globalnog partnerstva za morski otpad čiji je cilj promjena i transformacija globalnih navika, praksi, standarda i politika radi značajnog smanjenja morskog otpada i štete koju nanosi morskom okruženju i zdravlju ljudi. Svi akteri moraju biti upoznati, angažovani i aktivni u rješavanju problema, što zahtijeva jačanje svijesti i znanja o toj temi, i postojećim kao i potencijalnim rješenjima.

MOOC o morskom otpadu će predstaviti različite opcije i alate za borbu protiv zagađenja mora i omogućiti saznanja o primjeni uspješnih i inspirativnih aktivnosti kroz učenje usmjereno na konkretne akcije. Razumijevanje pitanja morskog otpada pokreće istraživanje i inovacije potrebne za pronalaženje odgovarajućih rješenja na globalnom i lokalnom nivou. Kurs ima dva segmenta - liderski i stručni. Studenti mogu dobiti potvrdu o učešću nakon završetka oba segmenta kursa.

Kurs počinje 26. oktobra 2020. godine i besplatan je za sve studente. Registracija se vrši putem ove stranice. MOOC je dostupan na 10 različitih jezika (liderski segment) i 3 jezika za stručni segment. Uputstvo za upis/registraciju može se pogledati ovdje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.