Naučno preduzetništvo - EURAXESS Crna Gora u posjeti Izraelu - svjetski prepoznatoj startup naciji




Naučno preduzetništvo - EURAXESS Crna Gora u posjeti Izraelu - svjetski prepoznatoj startup naciji

Evropska inicijativa EURAXESS koja podržava razvoj karijere i mobilnosti istraživaca u Evropi i šire, sprovodi projekat EURAXESS HUBs koji ima za cilj da ojača inovativnost i komercijalizaciju nauke kroz preduzetništvo i startup sistem.

Projekat je povezao istraživače, inovatore, inkubatore, preduzetnike i startapove kako bi razmijenili iskustva i znanja koja su neophodna za korišćenje naučnih istraživanja za održivi ekonomski razvoj zemalja učesnica projekta, i šire.

Euraxess Crna Gora – Univerzitet Crne Gore, kao BHO Euraxess-a u Crnoj Gori, zajedno sa Euraxess Srbija, Euraxess BiH, Euraxess Estonija, Euraxess Kipar, Euraxess Luksemburg i Euraxess Izrael učestvuje u aktivnostima koje će rezultirati osnaživanjem inovativnog kapaciteta u zemljama Zapadnog Balkana, i jačanju komercijalizacije naučnog istraživanja. EURAXESS Crna Gora je postao jedan od hubova za naučno preduzetništvo.

U prethodnom periodu EURAXESS HUBs projekat je osmislio digitalni alat / “digital toolkit” koji istraživačima koji imaju želju da svoj naučno-istraživački rad komercijalizuju, daje smjernice o naučnom preduzetništvu i dostupnim sistemima podrške.

Praktična komponenta projekta jesu studijska putovanja u 3 svjetski prepoznate startup nacije – Estonija, Luksemburg i Izrael, kako bi se sagledala neophodna infrastruktura, kao i instrumenti i relacije ključnih aktera koji kreiraju efikasan, inovativan i finansijski održiv preduzetnički i startup sistem.  

Dr Srna Sudar, Euraxess  Crne Gora koordinator i dr Ivan Radević, istraživač sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore učestvuju u studijskoj posjeti Izraelu kao zemlji koja je prva u svijetu po investicijma u R&D, prva u svijetu po broju naučnika i inžinjera u odnosu na broj stanovnika što je rezultiralo sa dobijenih 7 Nobelovih nagrada u posljednjih 13 godina.

Učesnici studijskog putovanja su posjetili jedan od najprestižnijih i najpriznatijih univerziteta u oblasti istraživanja i inovacija u Izraelu i svijetu – Izraelski Institut za tehnologiju – Technion, koji je iznjedrio 3 nobelovca, kao i Road2 - ekosistem za preduzetnike, lidere u industriji i investitore, koji razvijaju startapove u inspirativna preduzeća, na način što gradi jedinstveno partnerstvo između multinacionalnih korporativnih kompanija i javnog finansiranja.

Studijsku posjetu je organizovao EURAXESS Izrael.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.