Konferencija: Veliki setovi podataka iz svemira (BiDS)




Konferencija: Veliki setovi podataka iz svemira (<span class="CyrLatIgnore">BiDS</span>)

BiDS konferencija 2023 će se održati u Beču, u novembru 2023. godine, sa novim formatima kao što su tutorijali, kratki razgovori i sesije. Konferenciju 2023. koorganizuje Evropska svemirska agencija (ESA), Zajednički istraživački centar Evropske komisije (JRC) i Satelitski centar Evropske unije (SatCen).

Konferencija će okupiti praktičare, istraživače i korisnike koji će se sastati, predstaviti i razgovarati o najnovijim inovacijama i praktičnim izazovima sa kojima se susreću u kontekstu velikih setova podataka iz svemira. Ova konferencija pruža odličnu priliku naučnicima JRC-a da podijele svoje znanje, umreže se sa drugim profesionalcima i nauče o najnovijim dostignućima u ovoj oblasti.

BiDS konferencija 2023. će se fokusirati na tehnologije koje omogućavaju uvid i predviđanje koje se može zaključiti iz velikih setova podataka, i uticaj tehnologija na društvo. Cilj konferencije jeste da istraži i sagleda kako uvidi i predviđanja zasnovani na podacima iz svemira mogu da obezbijede osnovu za donošenje odluka zasnovanih na dokazima za rješavanje globalnih društvenih izazova kao što su klimatske promjene, održivost i civilna bezbijednost.

Za potrebe organizacije i održavanja konferencije raspisan je poziv za konferencijske radove i prezentacije. Rok za podnošenje radova je 16. jun 2023. Panel od preko 100 članova međunarodnog organizacionog odbora razmatraće dostavljene prijedloge. Takođe se mogu poslati ideje za tutorijale, hakatone i dodatne-satelitske događaje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.