Uskoro otvaranje MSCA poziva za doktorske mreže - šest koraka za pripremu prijave




Uskoro otvaranje <span class="CyrLatIgnore"> MSCA</span>  poziva za doktorske mreže -  šest koraka za pripremu prijave

MSCA  Doktorske mreže implementiraju doktorske programe kroz partnerstva organizacija iz različitih sektora Evrope i šire. Odabrane mreže izlažu istraživače akademskom i neakademskom sektoru i nude im obuku u istraživanju i prenosivim vještinama relevantnim za inovacije i dugoročnu zapošljivost istraživača.

Program donosi korist i institucijama koje učestvuju u vidu alokcije sredstava za razvoj odličnih doktorskih programa, koji im omogućavaju da privuku talente, povećaju svoju globalnu vidljivost i njeguju saradnju sa drugim sektorima i zemljama.

MSCA  i Doktorske mreže se fokusiraju na izvrsnost u različitim aspektima - izvrsnost se ne odnosi samo na pojedinačne stipendiste ili na ostvarene saradnje i prenos znanja. Kvalitet i novina primijenjenih metodologija istraživanja i inovacija, sprovedeno istraživanje, kao i obuka, nadzor i karijerno vođenje koji se pružaju istraživačima takođe su ključni aspekti MSCA  doktorskih mreža i ključni kriterijumi za dodjelu nagrada.

MSCA  je otvoren za sve domene istraživanja i inovacija, koje podnosioci slobodno biraju, i imaju snažan fokus na interdisciplinarnu, međunarodnu i međusektorsku saradnju. Doktorske mreže podržavaju programe koji se bave ovom trostrukom dimenzijom koja obuhvata sva istraživačka polja i pružaju posebne podsticaje za promovisanje saradnje između akademskog i neakademskog sektora.

U nastavku dostupno je šest savjeta za uspješnu pripremu projekte prijave:

Korak 1: Upoznajte se sa načinom finansiranja

Pogledajte stranicu doktorskih mreža i ključne resurse za uvod u karakteristike šeme, a MSCA program rada i aneksi dostupni su za sve detalje o pozivu. Doktorske mreže nude nekoliko modaliteta finansiranja za uspostavljanje doktorskih programa, sa specifičnim podsticajima za industrijske i zajedničke doktorske mreže – provjerite koji od njih odgovara projektu koji imate na umu.

Pažljivo proučite sve zahtjeve programa:

 Korak 2: Uvjerite se da vaša organizacija može da se prijavi

Organizacije iz svih socioekonomskih sektora u bilo kojoj zemlji mogu se prijaviti na Doktorske mreže. Ovo uključuje organizacije kao što su:

  • Visokoškolske ustanove;
  • Istraživačke i infrastrukturne institucije;
  • Organizacije privatnog sektora, uključujući industriju, preduzeća i mala i srednja preduzeća;
  • Organizacije javnog sektora, uključujući nacionalne, regionalne i lokalne vlade, agencije i muzeje;
  • Drugi društveno-ekonomski akteri, uključujući nevladine organizacije, dobrotvorne organizacije itd.

Organizacije sa sjedištem u državama članicama i zemljama pridruženim programu Horizont Evropa automatski ispunjavaju uslove za finansiranje. Organizacije sa sjedištem u zemljama sa niskim i srednjim prihodima takođe mogu da se prijave i dobiju sredstva od EU (pogledajte posebne uslove u MSCA  radnom programu). Ako niste sigurni u status svoje zemlje, pogledajte listu zemalja učesnica Horizont Evropa.

Ako vaša organizacija prvi put učestvuje u programu koji finansira EU, moraćete da registrujete svoju organizaciju i dobijete broj identifikacionog koda učesnika ( PIC) da biste učestvovali u ovom pozivu.

Korak 3: Pronađite najbolje partnere za pripremu vašeg predloga

Da biste se prijavili, moraćete da izgradite međunarodni i raznolik konzorcijum vodećih organizacija u oblasti istraživanja vašeg projektnog predloga (pogledajte posebne uslove u MSCA  radnom programu).

Možete početi tako što ćete istražiti postojeće veze koje vaša organizacija ima sa institucijama širom Evrope i širom svijeta. Takođe možete koristiti ovaj poziv da istražite nove saradnje i proširite svoje mreže. Svaki konzorcijum ima koordinirajuću instituciju i partnerske organizacije koje doprinose realizaciji doktorskog programa.

Sljedeći načini mogu biti od koristi da pronađete nove partnere sa kojima ćete raditi i reklamirati svoju organizaciju:

Ako još uvijek niste sigurni da li vaš konzorcijum ispunjava uslove, MSCA nacionalne kontakt tačke mogu vam pomoći da prođete kroz kriterijume.

Korak 4: Počnite da radite na svojoj prijavi

Da biste napravili uspješnu prijavu, potrebno je proučiti osnovne kriterijume za dodjelu granta, kao i specifične zahtjeve poziva. Stranica poziva na portalu za finansiranje i tendere nudi nekoliko načina da se bolje informišete.

Pored toga, od svih budućih doktorskih mreža će se tražiti da se pozabave i sljedećim ključnim aspektima:

  • Zapošljavanje istraživača: odabrani projekti će morati da izaberu doktorske kandidate iz celog sveta u otvorenom, transparentnom procesu zasnovanom na zaslugama i da ponude atraktivne uslove rada, u skladu sa Kodeksom zapošljavanja istraživača i Evropskom poveljom za Istraživače;
  • Istraživanje i obuke: Mreže treba da iskoriste komplementarnost unutar konzorcijuma, da dijele znanje i podstiču aktivnosti umrežavanja. Oni treba da ponude obuku u vezi sa istraživanjem, kao i prenosive vještine. Odabrane mreže treba da izlože istraživače industriji, biznisu, malim i srednjim preduzećima i relevantnim neakademskim aktivnostima, dok istovremeno promovišu način razmišljanja orijentisan na inovacije, kao i da obezbijede njihovu dugoročnu zapošljivost, u skladu sa principima EU za inovativnu doktorsku obuku;
  • Supervizija: Posebna pažnja je posvećena kvalitetu nadzora i aranžmana mentorstva, kao i karijernom vođenju u skladu sa Smjernicama za MSCA superviziju. Zajednički nadzor istraživača je obavezan za industrijske i zajedničke doktorate;
  • Planovi razvoja karijere: mreža će morati da uspostavi ove planove zajedno sa supervizorom i svakim angažovanim doktorskim kandidatom. Pored istraživačkih ciljeva, ovaj plan obuhvata potrebe za obukom i karijerom istraživača, uključujući obuku, podučavanje, planiranje publikacija i učešće na konferencijama i događajima koji imaju za cilj otvaranje nauke i istraživanja građanima.

Korak 5: Provjerite prijavu sa svojim kolegama

Ako želite da dobijete povratne informacije o svom nacrtu i dobijete savjete od bivših kandidata i stručnjaka, možete se obratiti:

  • MSCA nacionalnoj kontakt osobi u vašoj zemlji;
  • Vašoj organizaciji, koja takođe može imati načine za verifikaciju i podnošenje vaše prijave.

Korak 6: Podnesite prijavu

Poziv za 2023. godinu za MSCA Doktorske mreže biće otvoren 30. maja sa rokom za prijavu do 28. novembra 2023. u 17:00 (po briselskom vremenu).

Tokom ovog perioda, vi i vaši partneri možete pripremiti i predati svoju prijavu i saznati više o procesu podnošenja na stranici poziva na Portalu mogućnosti finansiranja i tendera i putem onlajn priručnika portala. Upoznajte se sa uslugom elektronskog podnošenja predloga, koja predstavlja onlajn sistem obavezan za upotrebu prilikom podnošenja predloga.

Pošaljite svoj predlog što je ranije moguće, prije isteka roka, da biste izbjegli probleme u posljednjem trenutku. Svoj predlog možete ažurirati, preuzeti ili povući do isteka roka. Pregled procesa evaluacije možete vidjeti na veb stranici REA-e.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.