Univerzitet Crne Gore postao član EIT HEI inicijative




Univerzitet Crne Gore postao član <span class="CyrLatIgnore">EIT HEI</span> inicijative

Univerzitet Crne Gore postao je član EIT HEI inicijative koja ima za cilj da ojača sposobnost Evrope za inovacije tako što podstiče rješenja za hitne globalne izazove i njeguje talenat preduzetništva neophodan za stvaranje održivog rasta i kvalifikovanih poslova u Evropi. Pokretač ove inicijative je Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) - tijelo EU i sastavni dio Horizont Evropa, Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije.

Institut podržava dinamična panevropska partnerstva, EIT zajednice znanja i inovacija, među vodećim kompanijama, istraživačkim laboratorijama i univerzitetima. Zajedno sa svojim vodećim partnerima, EIT zajednica nudi širok spektar inovacijskih i preduzetničkih aktivnosti širom Evrope: kurseve o preduzetničkom obrazovanju, usluge kreiranja i ubrzanja poslovanja i istraživačke projekte vođene inovacijama.



EIT činjenice i brojke:

  • Najveća evropska mreža za inovacije: 2 000+ partnera iz vrhunskih poslovnih, istraživačkih i obrazovnih organizacija širom Evrope u 60+ centara za inovacije širom Evrope;
  • Omogućavanje inovacija: pokrenuto više od 3.100 start-up-ova, kreirano više od 1.170 novih proizvoda i usluga koje su otišle na prikupljanje više od 3,3 milijarde eura spoljnog kapitala. Više od 3.100 studenata diplomiralo je na master i doktorskim programima sa oznakom EIT, a preko 10.000 je učestvovalo u preduzetničkim obukama EIT zajednice.

EIT-ova Inicijativa za visoko obrazovanje: Izgradnja inovacionih kapaciteta za visoko obrazovanje je zajednička aktivnost EIT zajednice koju koordinira EIT RawMaterials. Inicijativa je ključni cilj Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) kao dio njegove nove strategije, EIT strateške inovacione agende 2021−2027. Inicijativa ima za cilj da podrži visokoškolske ustanove stručnošću i obukom, pristupom inovacijskom ekosistemu EIT-a i finansiranjem, omogućavajući im da razviju inovacione akcione planove koji dopunjuju potrebe pojedinačnih visokoškolskih ustanova.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.