EIT HEI ABCD projekat: Predstavnici UCG na treningu razumijevanja koncepta dizajnerskog razmišljanja i primjene na tehnološkom području




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Projekat EIT HEI ABCD – The Alliance of Boundary Crossing for Deep Tech, je organizovao trening „Deep tech focused Design thinking koncept i njegova integracija u predmete“ 25-26. septembra 2023. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Projektni partner – Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, okupio je neakademsko i akademsko osoblje iz partnerskih institucija kako bi ojačao razumijevanje koncepta dizajnerskog razmišljanja (design thinking) i njegove primjene na duboko tehnološko područje (deep tech) kroz razvoj logike pokretanja biznisa sa poslovnim modelom Canvans. Obuka je imala za cilj da buduće trenere i predavače osposobi za sveobuhvatno razumijevanje koncepta dizajnerskog razmišljanja usmjerenog na duboke tehnologije (deep tech), preduzetništva i logike pokretanja biznisa.

Glavni rezultati obuke su: Demonstriranje dubokog razumijevanja principa i metodologija dizajnerskog razmišljanja, uključujući empatiju prema korisnicima, definisanje problema, kreiranje ideja, izradu prototipa i testiranje rješenja; razumijevanje osnovnih koncepata preduzetništva/biznisa/menadžmenta/tehnologije uz primjenu Canvans poslovnog modela; razvijeno kritičko razmišljanje i vještine rješavanja problema, omogućavajući budućim trenerima i predavačima da efikasno vode i obezbijeđuju mentorstvo potencijalnim preduzetnicima; podsticanje kreativnosti i razmišljanja van okvira; podsticanje učesnika da razviju poslovne ideje za uspješno i održivo poslovanje; njegovanje efikasne komunikacije i vještina prezentacije kako bi se efikasno prenijeli koncepti dizajna i preduzetništva različitim ciljnim grupama, i sarađivali u timovima, jačajući kooperativno i podržavajuće okruženje za učenje koje odražava stvarne preduzetničke postavke.

Univerzitet Crne Gore (UCG) kao partnera na projektu su predstavljali dr Srna Sudar, Šefica Projektne kancelarije UCG-a, prof. Jelena Šaković Jovanović, prodekan za međunarodnu saradnju, Mašinski fakultet UCG i prof. Aleksandar Vujović, prodekan za nastavu, Mašinski fakultet UCG.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.