Otvoren Poziv za razmjenu osoblja u okviru Marija Sklodovska Kiri akcija za narednu godinu




Otvoren Poziv za razmjenu osoblja u okviru Marija Sklodovska Kiri akcija za narednu godinu

U okviru Marija Sklodovska Kiri akcija, vodećeg programa Evropske unije za finansiranje doktorskih i postdoktorskih studija istraživača, otvoren je Poziv za razmjenu osoblja (MSCA Staff Exchanges 2023).

Razmjena osoblja (Staff Exchange) u okviru Marija Sklodovska Kiri akcija promoviše internacionalnu, interdisciplinarnu i intersektorsku održivu saradnju u oblasti istraživanja i inovacija kroz mobilnost.

Ovaj poziv uključuje institucije iz akademskog i privrednog sektora (mala i srednja preduzeća) iz cijele Evrope i šire, i otvoren je za istraživačko, tehničko, administrativno i menadžersko osoblje koje podržava aktivnosti istraživanja i inovacija.

Razmjene osoblja su otvorene za međunarodne konzorcijume univerziteta, istraživačkih institucija, preduzeća i drugih neakademskih organizacija, u skladu sa sljedećim pravilima:

  • moraju biti zastupljene najmanje tri organizacije iz tri različite zemlje (pored ovog minimuma, moguće je učešće organizacija iz bilo koje zemlje);
  • ako sve zastupljene organizacije pripadaju istom sektoru (akademskom ili neakademskom), najmanje jedna mora biti iz treće zemlje koja nije pridružena programu Horizont Evropa.

Projekti razmjene osoblja mogu trajati do 4 godine, i njima se finansira mobilnost osoblja u trajanju od 1 mjeseca do 1 godine, po osobi. Od osoblja koje je uključeno u projekte razmjene osoblja očekuje se da se vrate u svoju instituciju kako bi prenijeli stečena znanja.

Ovaj poziv obuhvata tri dimenzije mobilnosti: intersektorsku, internacionalnu i interdisciplinarnu. Razmjene između institucija u državama članicama EU ili zemljama pridruženim programu Horizont Evropa trebalo bi uglavnom da budu intersektorske. Takođe, razmjene unutar istog sektora su moguće pod uslovom da su interdisciplinarne. Interdisciplinarnost nije potrebna za razmjene unutar istog sektora u slučaju partnerstva sa organizacijama iz trećih zemalja, koje nisu pridružene programu Horizont Evropa.

Razmjena osoblja podrazumijeva da:

  • istraživači mogu biti u bilo kojoj fazi karijere, od doktoranada do postdoktoranada, kao i administrativno, tehničko ili menadžersko osoblje uključeno u istraživačke i inovacione aktivnosti;
  • osoblje mora biti angažovano u organizaciji koja ih šalje (odnosno aktivno raditi na poslovima povezanim sa relevantnim istraživačkim i inovacionim aktivnostima) najmanje mjesec dana prije razmjene;
  • po isteku mobilnosti, osoblje se mora vratiti u organizaciju koja ih šalje, kako bi prenijelo stečeno znanje i nastavilo da podstiče saradnju.

Putem MSCA razmjene osoblja finansiraju se troškovi putovanja, smještaja, troškovi života, dodatak za posebne potrebe, ukoliko je primjenjivo, a takođe je obezbijeđeno i finansiranje aktivnosti istraživanja, obuke i umrežavanja te troškova za upravljanje i indirektnih troškova. Takođe, važno je napomenuti da organizacija koja šalje osoblje na razmjenu, treba da nastavi da isplaćuje platu i tokom perioda razmjene.

Ukupan budžet za 2024. godinu je 78.5 miliona eura.

Indikativni okvir:

  • 28. februar 2024. godine: Rok za podnošenje predloga projekata;
  • Jun/jul 2024. godine: Obavještavanje kandidata o rezultatima poziva;
  • Novembar 2024. godine: Potpisivanje ugovora o grantu;
  • Novembar 2024. godine: Početak realizacije odobrenih projekata.

Više detalja o samom pozivu i uslovima prijavljivanja može se naći na linku MSCA Staff Exchanges 2023 | Marie Skłodowska-Curie Actions (europa.eu), putem kojeg se i podnosi projektna prijava, a korisni savjeti kako da pripremite prijavu dostupni su ovdje. 

Kontakt osobe:

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja:
mr Martina Lukić, nacionalna kontakt osoba za Marija Sklodovska Kiri akcije
Tel: 020/405-334, e-mail: martina.lukic@mntr.gov.me  

Univerzitet Crne Gore:
mr Filip Petrović, nacionalna kontakt osoba za Marija Sklodovska Kiri akcije
Tel: 020/414 209, e-mail: fpetrovic@ucg.ac.me

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.