Evropski istraživački savjet (ERC)




Evropski istraživački savjet <span class="CyrLatIgnore">(ERC)</span>

Evropski istraživački savjet (ERC) , koji je osnovala Evropska unija 2007. godine, glavna je evropska finansijska organizacija za izvrsna granična istraživanja. Finansira kreativne istraživače bilo koje nacionalnosti i uzrasta za vođenje projekata širom Evrope. 

(ERC)  nudi 4 osnovne šeme grantova: početne grantove, grantove za osnaživanje istraživačkih timova, napredne grantove i sinergijske grantove. Svojom dodatnom šemom granta za dokaz koncepta, ERC pomaže korisnicima grantova da istraže inovacijski potencijal svojih ideja ili rezultata istraživanja.

Ukupan budžet (ERC)-a od 2021. do 2027. godine iznosi više od 16 milijardi eura, kao dio programa Horizont Evropa. Misija Evropskog istraživačkog savjeta je da podstakne najkvalitetnije istraživanje u Evropi kroz konkurentno finansiranje i da podrži granična istraživanja vođena istraživačima u svim oblastima, zasnovana na naučnoj izvrsnosti.

ERC se sastoji od nezavisnog Naučnog vijeća, njegovog upravnog tijela koje se sastoji od istaknutih istraživača i Izvršne agencije, zadužene za implementaciju.

Naučno vijeće upravlja Evropskim istraživačkim savjetom i odgovorno je za postavljanje naučne strategije ERC-a. Sastoji se od 22 eminentna naučnika. U ime naučne zajednice u Evropi, Naučno vijeće sprovodi aktivnosti na promociji kreativnosti i inovativnog istraživanja. Mandat članova Naučnog vijeća je četiri godine i može se jednom obnoviti.

Predsedavajući Naučnog vijeća je predsednik ERC-a i formalni predstavnik ERC-a pri Evropskoj komisiji i drugim tijelima.

Izvršna agencija ERC-a (ERCEA) sprovodi strategiju ERC-a koju je odredio Naučni savjet i zadužena je za svakodnevnu administraciju grantova. Odgovorna je za izvršavanje godišnjeg programa rada, sprovođenje poziva za podnošenje predloga, pružanje informacija i podrške aplikantima, uspostavljanje i upravljanje ugovorima o grantu, pružanje pomoći Naučnom vijeću ERC-a i pružanje informacija o ERC-u.

Odbor (ERC) -a osigurava efikasnu vezu između 2 sastavna dijela ERC-a, odnosno Naučnog vijeća i Izvršne agencije ERC-a. Priprema plenarne sastanke Naučnog vijeća i služi kao platforma za razmjenu informacija i ideja.

Sastoji se od 5 članova: predsjednika ERC-a, 3 potpredsjednika i direktora Izvršne agencije ERC-a.

Upravni odbor ERCEA je tijelo koje nadgleda rad ERCEA . Usvaja godišnje programe rada agencije, administrativni budžet i godišnje izvještaje. Evropska komisija imenuje članove Upravnog odbora na period od 2 godine (koji se može obnoviti).

Ključne brojke:

  • Budžet: 16 milijardi eura (2021-2027) – 17% ukupnog budžeta Horizonta Evropa
  • Od 2007. godine, ERC je finansirao više od 12 000 projekata i preko 10 000 istraživača. Ocijenio je više od 100 000 predloga istraživanja.
  • Svaki primalac ERC granta zapošljava u prosjeku 7 članova tima. Trenutno preko 75 000 postdoktoranadaa, studenata doktorskih studije i drugog osoblja radi u njihovim istraživačkim timovima.
  • ERC projekti su do sada doveli do preko 2 200 patenata i drugih prijava za prava intelektualne svojine, a korisnici grantova ERC-a su osnovali ili suosnivali preko 400 novoosnovanih preduzeća
  • Više od 200 000 članaka objavljeno je u naučnim časopisima
  • 14 Nobelovih nagrada, 6 Fildsovih medalja, 11 Volfovih nagrada i desetine važnih nagrada dodeljenih ERC grantovima

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.