Plan rodne ravnopravnosti Univerziteta Crne Gore




Plan rodne ravnopravnosti Univerziteta Crne Gore

Univerzitet Crne Gore usvojio je Plan rodne ravnopravnosti Gender Equality Plan za period 2022-2026 godine, u cilju snažnijeg poštovanja rodne ravnopravnosti na samoj instituciji, ali i stvaranju potrebnih uslova za podnošenje projektnih ideja u okviru Horizon Europe i Erasmus programa.

Uz civilizacijski značaj rodne ravnopravnosti, ljudskih sloboda, zatim obezbijeđivanje mogućnosti i priznanja, odgovornost Univerzitetu Crne Gore je da cijeni i prepozna da su muškarci i žene podjednako važni za naučno-istraživački i profesionalni razvoj, napredovanje i donošenje odluka, donoseći potpuniji pristup razvoju institucije/organizacije i koristi za društvo u cjelini.

Plan za rodnu ravnopravnost Univerziteta Crne Gore (UCG-PRR/UoM-GEP) prati institucionalne, nacionalne, međunarodne i evropske politike, strategije i principe, sa utemeljenjem u najvišem pravnom aktu zemlje – Ustav Crne Gore (čl. 6, čl. 8, čl. 18). ) i institucionalnom aktu - Statut Univerziteta Crne Gore (čl.3). Strategija i akcioni plan za rodnu ravnopravnost Univerziteta Crne Gore (UCG) usklađeni su sa Strategijom razvoja Univerziteta 2019-2024 (Cilj IV.3. Podrška društvenom i kulturnom razvoju) i Etičkim kodeksom koji prepoznaje orijentaciju da postane vodeća institucija za rodnu ravnopravnost u zemlji.

Plan rodne ravnopravnosti (PRR/GEP) je instrument koji postavlja principe za upravljanje institucijama i organizacijama na način da njeguju i postižu ciljeve ravnopravnosti i nediskriminacije.

Dokument je dostupan u prilogu.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.