Evropska komisija povećava budžet za istraživanje i inovacije za civilnu bezbjednost društva i obnovljivu energiju




Evropska komisija povećava budžet za istraživanje i inovacije za civilnu bezbjednost društva i obnovljivu energiju

Evropska komisija usvojila je amandman na glavni program rada Horizont Evropa 2023-2024. Cilj ovog amandmana je podsticanje istraživanja i inovacija koje podržavaju civilnu bezbjednost društva i obnovljivu energiju, uz dodatna ulaganja. Ovo posljednje povećanje dovodi do ukupnog iznosa budžeta programa rada za 2023. i 2024. u iznosu od 13,5 milijardi eura.

Amandmanom se za Program rada izdvaja dodatnih 50 miliona eura za jačanje podrške civilnoj bezbjednosti društva povećanjem budžeta postojećih poziva i dodavanjem šest novih tema. Ova dalja investicija omogućiće istraživačke i inovativne aktivnosti za borbu protiv govora mržnje na internetu i van njega, za razvoj daljih sposobnosti za nadzor granica i svijest o situaciji, kao i za omogućavanje operaterima kritične infrastrukture da budu otporniji na prijetnje i opasnosti od prirodnih i ljudskih posljedica. Dalja podrška se takođe daje povećanju sajber bezbjednosti, kao i poboljšanju spremnosti za krizne situacije i upravljanju rizikom od katastrofa. Ukupno se očekuje da će se u naredne dvije godine finansirati još najmanje dvanaest projekata za podršku civilnoj bezbjednosti.

Dodatnih 14 miliona eura u 2023. promovisaće evropsko globalno liderstvo u oblasti obnovljive energije, ulaganjem u digitalna rješenja za definisanje sinergije u međunarodnim lancima vrijednosti obnovljive energije. Ove akcije će podržati sprovođenje strateške agende istraživanja i inovacija o zelenom vodoniku.

Pored toga, poziv za temu „Implementacija sufinansiranih akcionih planova za povezane regionalne inovativne doline“ je prebačen na 2023. godinu, otvaranje 17. maja 2023. i zatvaranje 17. oktobra 2023. U skladu sa vodećim modelom Evropske inovacione agende o „ubrzavanju i jačanju inovacija u evropskim inovacionim ekosistemima širom EU i rješavanjem podjela u inovacijama“, ova akcija će stvoriti povezane regionalne inovativne doline širom Evropske unije, uključujući regione sa nižim inovativnim performansama, izgradnjom strateških oblasti regionalne snage i specijalizacije i podršci u ključnim prioritetima EU. Uspješni regioni koji se prijave u okviru ove teme poziva biće prepoznati kao „regionalne inovativne doline“.

Ovim amandmanom Komisija je izvršila i tehnička prilagođavanja ostalih djelova programa rada.

Horizont Evropa je program EU za istraživanje i inovacije vrijedan 95,5 milijardi eura za period 2021-2027 i nasljednik Horizonta 2020. Radni program Horizont Evropa 2023-2024 usvojen je 6. decembra 2022. Zasnovan je na Strateškom planu Horizonta Evropa 2020, 2021. usvojen u martu 2021., koji je zajednički osmišljen sa zainteresovanim stranama, državama članicama i Evropskim parlamentom.

Više informacija:

Horizont Evropa Radni program 2023-2024

Video poruka Marije Gabriel, Komesarke za Inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu

Horizont Evropa korisna dokumenta

Horizont Evropa

Horizont Evropa Strateški plan

Nova evropska agenda za inovacije COM(2022) 332 final

Portal za tendere i mogućnosti finansiranja 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.