BESTLIFE2030 - Šema grantova za biodiverzitet u prekomorskim državama i teritorijama EU




BESTLIFE2030 - Šema grantova za biodiverzitet u prekomorskim državama i teritorijama EU

Mali grantovi za veliki uticaj 

BESTLIFE2030  je mehanizam za podgrantiranje namijenjen zainteresovanim stranama iz najudaljenijih regiona EU (ORs) (ORs) i povezanih prekomorskih država i teritorija (OCTs) koji ima za cilj finansiranje projekata koji će obezbediti uticaj na terenu i koji će na kraju pokazati posvećenost prekomorskih država i teritorija EU prema uspješnom sprovođenju regionalnih i globalnih strategija biodiverziteta i objavio je svoj prvi poziv za podnošenje predloga projekata 31. oktobra 2023. godine.

Zašto je ovaj poziv značajan?

Prekomorski entiteti su na čelu očuvanja prirodne baštine naše planete. Unutar Evropske unije, najudaljenije regione (ORs)   i prekomorske države i teritorije (OCTs)   su dom za 80% evropskog biodiverziteta. Dobro je utvrđena činjenica da što je naš biodiverzitet raznovrsniji i bogatiji, to on postaje dragoceniji. Međutim, prekomorske teritorije se nalaze na prvoj liniji tekuće klimatske krize.

Inicijativa BEST je uvedena 2010. godine kao pripremna akcija za najudaljenije regione i prekomorske države i teritorije sa skromnim budžetom od 2 miliona eura. Danas je BEST evoluirao u sastavni dio Programa EU za životnu sredinu i klimatske akcije (LIFE) sa BESTLIFE2030, programom koji će isplaćivati preko 200 grantova u najudaljenijim regionima i prekomorskim državama i teritorijama sa značajnim budžetom od 23,2 miliona eura do 2030. godine.

O programu

Od svog osnivanja, BEST je napravio značajne korake u oblasti sticanja znanja, promocije i očuvanja biodiverziteta unutar prekomorskih entiteta. Lokalne zajednice i lokalne organizacije su pravi heroji ovog poduhvata čiji doprinosi garantuju nedvosmisleno priznanje i podršku, što su pokazali predstavnici Evropske unije na pokretanju BESTLIFE2030 u junu 2023. godine.

Međutim, lokalnim akterima je potrebno više od finansijske podrške. Knowledge Sharing Journey organizovano ranije ove godine kako bi se diskutovalo o iskustvu dodjeljivanja grantova otkrilo je da su realizatorima projekata takođe potrebne mogućnosti umrežavanja, saradnje, razmene lekcija i komunikacijske podrške, a sve to podržava BESTLIFE2030.

​Došlo je vrijeme da se ubrza razmjena rješenja i najboljih praksi, sa posebnim fokusom na podsticanje saradnje i integraciju najudaljenijih regiona EU i prekomorskih država i teritorija u širi narativ očuvanja.

Ako želite da se pridružite ovom ključnom poduhvatu i postanete potencijalni kandidat za BESTLIFE2030, pozivamo vas da pročitate ovaj detaljan članak. Smjernice i obrasci za prijavu biće dostupni na sajtu BESTLIFE2030 od dana objavljivanja poziva za podnošenje predloga, zakazanog za 31. oktobar.

Koncepti projekata se podnose do 8. januara 2024. godine. Nakon toga, do početka marta, uspiješni kandidati će dobiti pozive da podnesu svoje pune predloge.

Ova šema grantova je skrojena tako da pruži efikasnu podršku lokalnim inicijativama malih razmjera i uticajnim inicijativama udruženja civilnog društva, nevladinih organizacija i opština.

Finansiranje projekta je ograničeno na 100.000 eura, što čini 95% ukupnog budžeta, sa trajanjem projekta od 18 do 36 mjeseci.

Podnosioci prijava se ohrabruju da traže maksimalni raspoloživi iznos granta. Potreban je doprinos sufinansiranja od 5%. Sufinansiranje može biti u sledećim oblicima: sopstveni resursi (resursi koji nisu direktno vezani za akciju podnijetu za finansiranje, uključujući volontiranje) i finansijski doprinosi (sredstva koja treće strane daju korisniku za korišćenje u istoj projektnoj akciji).

Da biste osigurali komplementarnost sa prethodnim projektima koje je finansirao BEST i izbjegli dupliranje aktivnosti, pristupite relevantnim odeljcima na webstranicama LIFE4BEST i BEST2.0+  .

Kontakt osoba: Margauk Isebaert, Službenica za komunikacije, +32475286125, margauk.isebaert@iucn.org 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.