4,3 milijarde eura u okviru programa Erasmus+ za podršku mobilnosti i saradnji u obrazovanju, obuci, mladima i sportu 2024. godini




4,3 milijarde eura u okviru programa Erasmus+ za podršku mobilnosti i saradnji u obrazovanju, obuci, mladima i sportu 2024. godini

Evropska komisija je objavila poziv za podnošenje predloga za 2024. godinu u okviru Erasmus+ programa EU za podršku obrazovanju, obuci, mladima i sportu u Evropi. Sa budžetom od 4,3 milijarde eura za sledeću godinu, Erasmus+ će nastaviti da podržava transnacionalna iskustva učenika i studenata u visokom obrazovanju i stručnom obrazovanju i obuci. Program takođe nudi mogućnosti odraslim učenicima, nastavnicima i osoblju, kao i mladima u programima neformalnog učenja.

Da bi se ublažio efekat inflacije na učesnike koji uče u inostranstvu i omogućilo široko učešće, program će povećati nivoe grantova za mobilnost. Prateći isti pristup kao za poziv za 2023. godinu, iznosi grantova za individualnu podršku onima koji uče u inostranstvu biće prilagođeni za 5,9% za većinu akcija mobilnosti u pozivu za 2024. godinu. Pored ovog povećanja, prvo prilagođavanje od 12,27% napravljeno je 2023. godine.

U 2024. godini program će ponuditi jače podsticaje za održiva putovanja. Od 2024. godine biće predstavljen kao podrazumijevana opcija, a učesnici iz udaljenih oblasti, ostrva ili lokacija sa nedovoljnom željezničkom mrežom dobijaju adekvatnu nadoknadu za korišćenje tih održivih načina putovanja. Po prvi put će biti ponuđeni i doprinosi za putovanja za mobilnost u visokom obrazovanju unutar Evrope. Ovo će osigurati uniformnija pravila finansiranja u svim sektorima.

Aktivnosti saradnje u okviru Erasmus+ programa nastaviće da okupljaju ljude i organizacije da rade na ostvarivanju četiri sveobuhvatna ključna prioriteta programa: inkluziji, aktivnom građanstvu i demokratskom učešću, inicijativama zelene i digitalne tranziciji.

Oni mogu da variraju od podrške malim projektima na lokalnom nivou do transnacionalnih inicijativa kao što su Evropski univerziteti, posvećeni transnacionalnim alijansama univerziteta, Centri za profesionalnu izvrsnost i Erasmus+ akademije za nastavnike. Ove inicijative igraju vodeću ulogu u inicijativama zelene i digitale tranzicije sistema obrazovanja i obuke.

Erasmus+ će nastaviti da podržava Ukrajinu, kroz projekte koji mogu, na primjer, da podstaknu dolaznu mobilnost za učenje, osnaže ljude koji bježe iz zemlje novim vještinama, pomognu u borbi protiv dezinformacija ili promovišu integraciju izbjeglica u novi obrazovni sistem.

Erasmus+ će takođe nastaviti svoju ključnu ulogu u promovisanju zajedničkih vrijednosti EU. Svi korisnici programa i aktivnosti koje realizuju pridržavaće se i promovisaće vrijednosti ljudskog dostojanstva i prava, slobode, demokratije, jednakosti i vladavine prava. 

U okviru ovog Erasmus+ poziva za prijavu projekata, svako javno ili privatno tijelo aktivno u oblastima obrazovanja, obuke, mladih i sporta može se prijaviti za finansiranje preko Erasmus+ nacionalnih agencija (u svim državama članicama EU i zemljama pridruženim programu) ili preko Evropske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA).

Ukupan budžet dostupan za Erasmus+ od 2021. do 2027. iznosi 26,2 milijarde eura, dopunjen sa oko 2,2 milijarde eura iz spoljnih instrumenata EU. Program Erazmus+ koristio je preko 14 miliona ljudi od 1987. kroz učešće u raznim aktivnostima obrazovanja, obuke i mobilnosti mladih. Program kontinuirano proširuje svoj doseg kako bi uključio veći broj građana.

 

Detaljne informacije o Erasmus+ pozivu za podnošenje projektnih predloga za 2024. godinu dostupne su ovdje.

Dodatne informacije možete naći na sledećim linkovima:

Nova verzija programskog vodiča za 2024. godinu.

Podaci o novom ciklusu programa Erasmus+ 2021.-2027.

Erasmus+ radni program za 2024. godinu

Skills and talent mobility



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.