Kultura pokreće Evropu




Kultura pokreće Evropu

Kultura pokreće Evropu je nova stalna šema mobilnosti za umjetnike, stvaraoce i profesionalce u kulturi, sa budžetom od 21 milion eura između 2022. i 2025. godine. Cilj ovog granta za mobilnost je da pomogne umjetnicima i kulturnim profesionalcima koji su na početku svojih karijera da razviju međunarodnu saradnju i koprodukcije, doprinoseći na taj način i njihovom profesionalnom razvoju i internacionalizaciji njihovih karijera.

Grant će pomoći u pokrivanju troškova putovanja i smještaja, kao i dnevnih troškova. Pored toga, finansiranje se može prilagoditi u skladu sa specifičnim potrebama (dopune koje se odobravaju za korisnike programa koji imaju invaliditet, koji putuju sa malom decom ili kojima je potrebna viza). Održivost leži u srži programa, zbog čega se Green top-up dodjeljuje projektima koji se oslanjaju na održivo putovanje.

Projekti treba da dostignu jedan od sledećih ciljeva:

- Istražiti i inspirisati se bogatim evropskim kulturnim nasleđem;

- Zajednički stvarati ili zajednički razvijati se sa međunarodnim partnerima;

- Učiti učestvujući u neformalnom učenju;

- Povezati i produbiti međunarodne odnose;

- Transformisati se doprinoseći društvenim promjenama u skladu sa vrijednostima i principima Novog evropskog Bauhausa (samo rezidencijalne akcije).

 

Šema je podijeljena na dvije odvojene akcije:

Akcija individualne mobilnosti

Akcija individualne mobilnosti nudi finansijsku podršku pojedincima koji putuju između 7 i 60 dana ili grupama do 5 osoba koje putuju između 7 i 21 dana.

Stalni pozivi se objavljuju svake godine između jeseni i proleća, sa krajnjim datumima poslednjeg dana svakog mjeseca.

Status: Otvoreno

Rok: 31. 05. 2024. g.

 

Rezidencijalna akcija

Rezidencijalna akcija je namijenjena pravnim licima koja organizuju rezidencije i zainteresovana su da ugoste grupe umjetnika i kulturnih profesionalaca (do 5 osoba) iz zemalja Kreativne Evrope.

Status: zatvoreno

Predstojeći poziv: rano proljeće 2024. g.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.