Poziv za podnošenje projektnih prijava: Šema malih grantova za projekte kulturne baštine koje vodi civilno društvo u zemljama u okruženju EU




Poziv za podnošenje projektnih prijava: Šema malih grantova za projekte kulturne baštine koje vodi civilno društvo u zemljama u okruženju EU

Poziv za podnošenje projektnih prijava: Šema malih grantova za projekte kulturne baštine koje vodi civilno društvo u zemljama u okruženju EU

Datum otvaranja poziva: 23. januar 2024. – Datum zatvaranja poziva: 31. mart 2024. 

Projekat European Heritage Hub– koji sufinansira Evropska unija i vodi konzorcijum od 20 partnera koji predvodi Europa Nostra – pokreće Šemu malih grantova za podršku projektima zaštite kulturne baštine u susjednim zemljama EU. Ovu inicijativu podržava ALIPH fondacija.

Šema malih grantova Evropskog centra za baštinu ima za cilj da podstakne i osnaži zainteresovane strane u oblasti kulturne baštine iz 11 susjednih zemalja Evropske unije (Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Kosova, Moldavije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Ukrajine) da postanu aktivni protagonisti šireg pokreta za evropsku baštinu, jačajući njihov kapacitet da odgovore na zelenu, digitalnu i društvenu transformaciju Evrope.

Zemlje u ovim regionima – kandidati i potencijalni kandidati za pristupanje EU ili bliski susjedi EU – suočene su sa oružanim sukobom, baveći se postkonfliktnim izazovima ili zahtijevaju akcije za sprečavanje mogućih budućih sukoba. Šema malih grantova Evropskog centra za baštinu će stoga pružiti podršku projektima u skladu sa ciljevima poziva:

  • Izgradnja kapaciteta civilnog društva;
  • Jačanje ključne uloge kulturne baštine za Trostruku transformaciju (Triple Transformation) našeg društva, privrede i životne sredine (zeleno, digitalno i društveno);
  • Izgradnja mira, stabilnosti, pomirenja, interkulturalnog i međureligijskog dijaloga kroz aktivnosti usmjerene očuvanjem baštine.

Od projekata se takođe očekuje da doprinesu principima pet stubova Evropskog okvira za akciju za kulturno nasleđe koji odražavaju zajedničku postavku za aktivnosti vezane za baštinu na evropskom nivou, prvenstveno u politikama i programima EU.

Šema malih grantova Evropskog centra za baštinu je agilan i fleksibilan instrument finansiranja za dodjelu malih grantova za projekte baštine koje vode organizacije civilnog društva sa sjedištem u kvalifikovanim zemljama koje nisu članice EU koje su gore navedene. Podržaće inicijative 3 veličine:

  • Mali projekti – grantovi u rasponu od 2.000 do 10.000 EUR
  • Srednji projekti – grantovi u rasponu od 10.000 do 30.000 EUR
  • Veliki projekti – grantovi u rasponu od 30.000 do 50.000 EUR

Više informacija o kriterijumima podobnosti i odabiru, možete pronaći u Pozivu za podnošenje projektnih prijava.

Aplikacioni paket uključuje:



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.