Poziv za podnošenje prijava za inovativna ekopreduzetnička rješenja: Biodiverzitetski izazov UpLink ekositema za inovaciju




Poziv za podnošenje prijava za inovativna ekopreduzetnička rješenja: Biodiverzitetski izazov UpLink ekositema za inovaciju

Biodiverzitetski izazov UpLink ekosistema za inovaciju je poziv za kreiranje inovativnih ekopreduzetničkih rješenja koja promovišu očuvanje, zaštitu i obnavljanje biodiverziteta, istovremeno omogućavajući održavanje usluga koje su ključne za očuvanje kopnenih ekosistema.  

Fokusne oblasti ovog izazova uključuju:

  • Praćenje i mjerenje biodiverziteta
  • Podsticanje tražnje i inovativnog finansiranja biodiverziteta
  • Jačanje lokalnih lanaca vrijednosti

Kriterijumi za izbor najboljih inovativnih ekopreduzetničkih rješenja su:

Uticaj na životnu sredinu: Rješenje se bavi uzrocima koji vode do gubitka biodiverziteta, kao što su degradacija staništa, izumiranje vrsta i klimatske promjene, što na kraju pomaže u jačanju napora za očuvanje, zaštitu i obnovu biodiverziteta. Mora imati sveobuhvatan okvir za praćenje i evaluaciju za mjerenje uticaja.

Društveno-ekonomski uticaj: Obim u kome su lokalne zajednice angažovane; obim u kome su mogućnosti za osnaživanje kao što su povećanje prihoda, zapošljavanje i obrazovanje realizovane, uz sveobuhvatan okvir za praćenje i evaluaciju za mjerenje uticaja.

Inovativni potencijal: Rješenje se bavi važnim tržišnim prazninama, pokazuje novine, podvrgnuto je tržišnom testiranju i obećava komercijalnu održivost, dok pokazuje potencijal za rad u velikom obimu.

Model upravljanja i rada: Rješenje ima model pravične podjele prihoda, inkluzivne i transparentne procese donošenja odluka i dobro definisane odnose vlasništva nad zemljom.

Poslovni model: Profitna start-up preduzeća ili društvena preduzeća koja već ostvaruju prihod i imaju održiv model finansiranja. Mogu se uzeti u obzir neprofitne organizacije sa jasno definisanim projektom koji donosi prihod.

Faza razvoja: Rješenje nije u idejnoj fazi, već je u fazi koja demonstrira potencijal za skaliranje ili repliciranje i postizanje dugoročne finansijske održivosti, uticaja i sveukupne održivosti. Odabrani najbolji inovatori su obično dostigli pilot fazu ili fazu rasta/skaliranja svog poslovanja.

Rukovodeći tim: Predan, raznolik i vođen vrijednostima rukovodeći tim sa dokazanim sposobnostima izvršenja.

Geografski opseg: Aplikacije iz cijelog sveta koje su skalabilne u svom lokalnom kontekstu i potencijalno replikativne u različitim djelovima svijeta.

 Prednosti za odabrane najbolje inovatore

Biće odabrano između 10-20 pobjedničkih rješenja, prepoznata kao najbolji inovatori, i postaće dio UpLink inovacionog ekosistema – programa dizajniranog za osnivače, generalne i izvršne direktore itd., koji obezbjeđuje:

Pristup: Mogućnost učešća na Svjetskom ekonomskom forumu i u odabranim događajima, projektima i zajednicama koje vode partneri.

Vidljivost: Globalna izloženost putem digitalnih medijskih kanala Foruma i UpLink-a.

Veze: Strateški uvod za odabir organizacija u mrežama Foruma i UpLink-a.

Ciljana podrška: Uključuje programiranje i podršku u tehničkim, poslovnim i operativnim pitanjima.

Važni datumi:

  • 22. mart 2024: Objavljivanje izazova
  • 22. mart - 22. april 2024: Početak podnošenja aplikacija
  • 1. maj - 6. jun 2024: Proces pregleda i selekcije
  • 16. jul 2024: proglašenje pobjednika – Najbolji inovatori.

Ukoliko imate inovativno rješenje za zaštitu, očuvanje i obnavljanje biodiverziteta, postavite svoju aplikaciju sa inovacionom idejom na UpLink platformu kako biste imali priliku da ubrzate svoj biznis.

Rok za dostavljanje aplikacije je 22. april 2024. godine, a možete je dostaviti ovdje.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.