Novi poziv za otvoreni pristup Laboratoriji za nanobiotehnologiju Udruženog istraživačkog centra




Novi poziv za otvoreni pristup Laboratoriji za nanobiotehnologiju Udruženog istraživačkog centra

Evropska komisija raspisala je novi poziv za pristup Laboratoriji za nanobiotehnologiju Udruženog istraživačkog centra (Joint Research Centre – JRC) koji je otvoren do 21. maja 2024. g. 23.45 (CEST).

Laboratorija za nanobiotehnologiju opremljena je najsavremenijom opremom za podsticanje  interdisciplinarnih studija. Poseban akcenat je na karakterizaciji nanomaterijala, mikro-nanoplastike, nanomedicini, naprednim materijalima i njihovoj interakciji sa biološkim sistemima, kao i na detekciji, identifikaciji i karakterizaciji nanomaterijala u hrani i proizvodima široke potrošnje. 

U ovom pozivu

  • Prioritetne teme Laboratorije za nanobiotehnologiju su:
  1. detekcija i karakterizacija mikro(nano)plastike u medijima koji doprinose izloženosti ljudi (kao što su hrana, vazduh i voda u lancu snabdijevanja vodom u domaćinstvu).
  2. detekcija i karakterizacija naprednih materijala kao što su nanomaterijali (uključujući sastojke, aditive i suplemente u hrani) u okviru različitih matrica (npr. hrana, ambalaža za hranu) i njihove interakcije sa biološkim sistemima.
  3. karakterizacija proizvoda na bazi lipozoma i sistema nanočestica lipida m-RNA . Karakterizacija bio-makromolekula i studije interakcija. Primjene: dijagnostika, liječenje, otkrivanje bolesti i patogena.
  • troškovi pristupa su odbačeni  
  • JRC može pokriti putne troškove i troškove dnevnica za korisnike iz institucija koje se nalaze u zemljama koje ispunjavaju uslove Akcije širenja izvrsnosti i širenja učešća u programu Horizon Europe.

Tokom pripreme pijava kandidati mogu da se obrate Laboratoriji za nanobiotehnologiju putem mejla JRC-OPEN-NANOBIOTECH@ec.europa.eu da bi procijenili aspekte izvodljivosti svojih prijedloga projekata, prije podnošenja.

Za više informacija pogledajte poziv.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.