Poziv za učešće na takmičenju EU TALENTON 2024
Poziv za učešće na takmičenju <span class="CyrLatIgnore">EU TALENTON</span> 2024

Akademski konzorcijum – Grad nauke Katovice i Evropska komisija pozivaju naučnike, studente i doktorande svih evropskih univerziteta i institucija da učestvuju u EU TalentOn 2024 takmičenju Evropske unije namijenjenom istraživačima u ranoj karijeri. 

EU TalentOn 2024 je takmičenje namijenjeno mladim naučnicima starosti između 21 i 35 godina iz evropskih zemalja i zemalja pridruženih programu Horizont Evropa. Ideja je da se podstaknu mladi, sjajni umovi da razviju nova, kreativna rešenja za najhitnije svjetske probleme.

Učesnici će raditi u grupama kako bi predložili rješenja u jednoj od pet naučnih oblasti koje se poklapaju sa misijama EU u okviru programa Horizont Evropa (prilagođavanje klimatskim promjenama; prevencija i liječenje kancera; obnavljanje okeana i voda; klimatski neutralni i pametni gradovi; i Sporazum o zemljištu za Evropu). 

Predložena rješenja treba da budu zasnovana na nauci, kreativna, izvodljiva i uvjerljiva, da promovišu nove i interdisciplinarne ideje iz svih oblasti nauke i humanistike.

Pobjednici će dobiti novčane nagrade u vrijednosti od 75 000 EUR.

Takmičenje finansira Evropska unija i biće vodeći događaj u okviru proslave Evropskog grada nauke Katovice 2024. Takmičenje će se održati od 9. do 14. septembra 2024. u Katovicama. Troškove vezane za prevoz, smještaj i hranu snosiće Evropska komisija.

Detaljne informacije i obrazac za prijavu možete pronaći ovdje.  

Rok za prijavu je 07. jul 2024.Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.