Studentski konkurs za projekat enterijera multifunkcionalnog co-working prostora u zgradi Tehničkih fakulteta UCG




Studentski parlament i NVO Studentski kulturni centar u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta Crne Gore raspisuju: Studentski konkurs za projekat enterijera multifunkcionalnog co-working prostora u zgradi Tehničkih fakulteta UCG.



Za potrebe izrade multifunkcionalnog prostora u prostorijama nekadašnjeg radija Krš, u zgradi Tehničkih fakulteta UCG, pozivamo zainteresovane studente četvrte (2018/19) i pete (2017/18) godine studija Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, da učestvuju na konkursu za izradu projekta enterijera co-working prostora.

KARAKTER KONKURSA

  • Po vrsti - konkurs je
  • Konkurs se može raditi individualno ili u timovima.
  • Prema zadatku - konkurs je projektni. 
  • Prema načinu i predaji rada - konkurs je anonimni. 
  • Konkurs je jednostepeni.

PREDMET I CILJ KONKURSA:

Predmet konkursa je adaptacija radnog prostora nekadašnejg radija Krš u zgradi Tehničkih fakulteta.

Cilj konkursa je da se inovativnim pristupom, kreativnim i promišljenim tretmanom,  stvore preduslovi za realizaciju novog i modernog multifunkcionalnog radnog prostora. Plan raspisivača je da se nakon okončanja konkursa, projekat realizuje do jula mjeseca tekuće godine.

 

ZADATAK KONKURSA

Projektom je potrebno formirati prostorne i ambijentalne preduslove za rad Studentskog kulturnog centra ili redakcije portala Makanje. Procjena je potreba za 5 - 8 radnih mejsta - stolova, uz mogućnost organizovanja sastanaka, prezetnacija, diskusija i sl.   Projektni zadatak je definisan shodno funkcionalnim i ambijentalnim cjelinama postojećeg prostora.

Dvorište – ulazna partija:  Ovu zonu je potrebno prilagoditi kao poziciju glavnog ulaza, i mjesto za provođenje pauze tokom radnog dana. Takođe, u slučaju održavanja manifestacija unutar zatvorenog prostora, ova zona može koristiti kao recepcija, ili prostor za kupovinu karata.

Postojeća prostorija: U ovoj prostoriji najčešće će boraviti studenti iz Studentskog kulturnog centra ili redakcije portala Makanje. Prostor dimenzionisat za 5 do 8 radnih mjesta. Radna atmosfera vezana je za rad na računarima, te u tom smislu treba predvidjeti tehničko rješenje za svako radno mjesto. Takođe, ova prostorija bi trebala imati mogućnost da se koristi i kao sala za sastanke, prezentacije, diskusije… 

Atrijum: Potrebno ga je funkcionalno prilagoditi kao prostor za realizaciju kulturnih i interaktivnih projekata. U tom smislu, očekuje se da će se ovdje odvijati: filmske projekcije, večeri poezije, stand up komedije, druženja uz muziku, kratke kurseve ili obuke itd.

Od projektnih rješenja se očekuje da budu racionalna, funkcionalna, te da promišljenim odlukama generišu inspirativan i originalan ambijent.  Predložene intervencije se ne odnose na izmjene konstruktivnih elemenata, glavnih instalacionih sistema objekta, niti smiju ugroziti koncept spoljašnjeg izgleda postojeće zgrade.Pobjedničko rješenje bide tehnički razrađeno u funkciji kasnije realizacije enterijera.

ROKOVI

  • Početak konkursa: 01. februar 2022.godine
  • Učesnici se mogu prijaviti na konkurs i postavljati pitanja u vezi sa ovim konkursom najkasnije do 10. februara 2022.godine. Postavljena pitanja slati na na e-mail adresu: spucg@ucg.ac.me
  • Posjeta lokaciji i mjerenje postojećeg stanja organizovaće se 03. februara u 12h (sastanak u holu zgrade Tehničkih fakulteta).
  • Krajnji rok za predaju radova je 07. mart 2022. god. do 12 časova.
  • Rok završetka rada žirija je 12. mart 2022. godine, kada će se i objaviti rezultati Konkursa.
  • Projektna finalizacija rješenja - april 2022.godine
  • Očekivana realizacija pobjedničkog rješenja - jun 2022.godine

NAČIN DOSTAVLJANJA KONKURSNOG RADA – PREDAJA RADA

Učesnici konkursa će svoje radove, pod šifrom i u zapečaćenom bijelom omotu sa naznakom: IDEJNO RJEŠENJE ZA PROJEKAT ENTERIJERA MULTIFUNKCIONALNOG CO-WORKING PROSTORA U ZGRADI TEHNIČKIH FAKULTETA,, dostaviti najkasnije do 01. marta  2022. godine do 12 časova neposredno na adresu: Arhitektonski fakultet, Bulevar Džordža Vašingtona bb., u kancelariji Studentske službe.

Kompletan elaborat mora biti prezentiran i dostavljen na CD-ROM-u, u PDF formatu, a svaki fajl treba da započne šifrom. Sve grafičke priloge je neophodno snimiti u rezoluciji minimum 300dpi u CMYK sistemu. Na CD-u je takođe neophodno napisati šifru.

  1. U zatvorenoj bijeloj koverti sa natpisom “Autor šifre”, priložiti: ime i prezime autora, broj indkesa, adresu, broj telefona, e-mail, broj računa i naziv banke.
  2. U zatvorenoj bijeloj koverti sa natpisom “Izjava autora”, priložiti: potpisanu izjavu da je projekat originalno autorsko djelo, i da se isti može izložiti na izložbi konkuirsnih radova.

 

  • Konkursni radovi, koji ne budu ispunili konkursne uslove neće se uzeti u razmatranje

NAGRADE 

  • Za ovaj konkurs predviđena je nagrada za najbolji rad u bruto iznosu: 1000,00 Eur

ŽIRI

Konkursni žiri koji će ocjenjivati radove čine:

 

Prof. dr Veljko Radulović - predsjednik

Ivica Todorović - direktor Karijernog centra Univerziteta Crne Gore

Prof. dr Svetlana Perović- član

Dr Ema Alihodžić Jašarović - član

Mr Sanja Paunović Žarić - član

SADRŽAJ KONKURSNOG RADA:

Konkursni rad se predaje u digitalnoj formi, u sledećem sadržaju:

Tekstualni prilozi:

Konceptualno i tehničko obrazloženje projektantskog rješenja na listovima formata A4/ font Times New Roman, size 12.

Grafički prilozi:

Sadržaj:

  1. Postojeće stanje – kandidati su u obavezi da snime i tehnički prezentuju postojeće stanje, na kome se naknadno interveniše;
  2. Plan intervencija. Sadrži osnovu i presjek sa naznačenim elementima koji se uklanjaju, demontiraju, ili repozicioniraju
  3. Osnove poda sa dispozicijom i detaljnom specifikacijom namještaja;
  4. Osnove plafona sa dispozicijom rasvjete;
  5. (Razvijeni) izgledi zidova - sinhronizacija novoplaniranih detalja na zidovima sa postojećim elementima, uz odgovarajuće opise;
  6. Karakteristični arhitektosnko građevisnki detalji
  7. Razrada elemenata namještaja sa dimenzijama i definisanim detaljima za izradu;
  8. Minimum 5 scena - trodimenzionalnih prikaza enterijera prostora po izboru;
  9. Specifikacija namještaja i opreme. Sadrži opis, broj i referentne fotogrtafije

Svi grafički prilozi  moraju biti prikazani na hrizontalnom A3 formatu. U gornjem desnom uglu naznačiti šifru, a u donjem desnom uglu numeraciju priloga / font Times New Roman, size 14 Bold. Razmjera priloga je R 1 : 50 / R 1:100

KRITERIJUMI ZA OCJENJIVANJE:

  • Jasna koncepcija, originalnost i kvalitet rješenja;
  • Funkcionalnost i racionalnost predloženih rješenja
  • Fleksibilnost prostora;
  • Vizuelni kvalitet enterijerskog rješenja;
  • Izvodljivost i ekonomičnost realizacije.

 AUTORSKA PRAVA

Autori nagrađenog idejnog rješenja, zadržavaju sva autorska prava, a eventualna saradnja na daljoj razradi projektne dokumentacije i izvođenju enterijera direktno će biti regulisana ugovorom o saradnji sa raspisivačem konkursa. Po završetku konkursa projekat se stavlja na raspolaganje Investitoru i realizaciju bez nadoknade.

ZAŠTITA ANONIMNOSTI:  

- Šifrovanje konkursa: Materijal je neophodno označiti identifikacionim kodom-šifrom, i to svaki list pojedinačno, u donjem desnom uglu. Šifra treba da sadrži maksimum 6 karaktera (sastavljena od slovnih i brojčanih karaktera). Šifru je neophodno postaviti i na cd-u, kao i na omotu konkursnog materijala. U slučaju povrede anonimnosti, na bilo koji način, učesnici će biti eliminisani. Pristigli radovi ne smiju biti otvarani prije finalnog zasijedanja žirija.

 - Podaci o autoru ili autorskom timu: U zatvorenoj bijeloj koverti sa natpisom “Autor šifre”, priložiti: ime i prezime autora (autorskog tima), adresu, kontakt telefon, e-mail, broj žiro računa i naziv banke. Ukoliko pojedinac/tim želi da konkuriše sa više rješenja, potrebno je da svako od rješenja ima različitu šifru. 

- Originalnost rješenja: U zatvorenoj bijeloj koverti sa natpisom “Izjava autora”, priložiti potpisanu izjavu da je projekat originalno autorsko djelo, i da se isti može izložiti na izložbi konkuirsnih radova.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.