Saopštenje povodom Dana studenata – 4. aprila




Saopštenje povodom Dana studenata – 4. aprila

Studentski aktivizam kao vid omladinskog aktivizma ima izuzetnu važnost zbog podizanja svijesti mladih i ukazivanja na probleme koji ih okružuju, kao i zbog podsticaja na kreativnost i inovativnost u idejama čija bi realizacija unaprijedila društvo. Cilj djelovanja Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore je da se osvijetle problemi studenata, doprinese položaju studenata u crnogorskom društvu i ukažu pravci djelovanja za donosioce odluka.

Dan studenata, 4. april, obilježavamo u Crnoj Gori svake godine, u znak sjećanja na žrtvu Žarka Marinovića, koji je položio život u borbi za svoja, studentska, prava. Ovaj datum osim što podsjeća na podvig, obavezuje sve napredne strane društva, da istraju u zaštiti svojih prava i na odbrani najboljih društvenih vrijednosti, da budu nosioci kritičke misli i svega što je progresivno. Kvalitetan obrazovni sistem je preduslov za razvoj svakog drugog segmenta društva. Hiperprodukcija kadrova, visoka stopa nezaposlenosti svršenih visokoškolaca i ostali aktuelni problemi koji su postali konstanta, odavno vape za rješenjima.

Već dugi niz godina insistiramo na boljem kvalitetu studija, većem kvalitetu znanja svršenih visokoškolaca, usklađivanju sa evropskim tržištem visokog obrazovanja, kao i sa tržištem rada.

Prethodno posebno iz razloga što, nekoliko godina unazad, naš sistem visokog obrazovanja nije usklađen sa tržištem rada odnosno sa potrebama i zahtjevima istog, usled čega se generacije studenata srijeću sa brojnim posledicama. U ovom dijelu, kao jedino rješenje vidimo cjelovitu izmjenu Zakona o visokom obrazovanju, na način koji će omogućiti potpuni sklad između onoga što se od nas očekuje nakon završenih studija, kao i kompetencija i kvalifikacija koje stičemo u toku istih.

Obzirom da naše društvo odlikuje dominantan problem nezaposlenosti mladih, to predstavlja najveći problem naših studenata i svršenih visokoškolaca. Produkuje se kadar koji u velikoj mjeri ne može da nađe adekvatno radno mjesto u oblasti za koju su se školuje. To nije problem samo za studentsku populaciju već i za dugoročnu održivost, konkurentnost i razvoj države.

Prostora za unaprijeđenje ima i na polju infrastrukture. Posebno treba obratiti pažnju na dio razvojno- investicione politike Univerziteta Crne Gore za kapitalne investicije, kao nastavak kapitalnih investicija iz prethodnih godina. Među infrastrukturnim problemima, izdvajaju se rekonstrukcija zgrade tehničkih fakulteta, izgradnja fiskulturne dvorane Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, izgradnja Kompleksa fakulteta umjetnosti na Cetinju, kao i rekonstrukcija kotlarnice, te sanacioni i investicioni radovi u kabinetima, učionicama i amfiteatrima Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Takođe, neophodno je obezbijediti bolje uslove za korisnike studentskih domova, te ubrzati proces izgradnje novih.  Nedopustivo je da nedostatak grijanja i tople vode ometaju život i funkcionisanje studenata u studentskim domovima u 21. vijeku, u zemlji koja teži evropskim standardima i evropskoj zajednici.

U konačnom, nastavljamo da insistiramo na reformi Programa stručnog osposobljavanja, a za koju nadležni i dalje nemaju sluha.

U cilju što jasnijeg i transparentnijeg ukazivanja na prethodno pobrojane probleme, kao i u cilju rješavanja istih, Studentski parlament Univerziteta Crne Gore će u narednom periodu organizovati niz javnih tribina, okruglih stolova, panel diskusija i sl.

Koračajući putem kojim je krenuo Žarko Marinović, kao budući akademski građani, njegujemo potrebu za sticanjem znanja i usavršavanjem, a sve u cilju napretka društva u kojem ćemo predstavljati inicijatore reformi za dobrobit svih nas. Bolje sjutra nije ostvarivo bez progresivne i proaktivne studentske populacije koja je spremna da se nosi sa izazovima savremenog društva. Pred nama je zajednička misija da učinimo studentsku populaciju kategorijom stanovništva čiji se glas čuje i čiji se interesi poštuju. Zato ohrabrujemo uključenost studenata i mladih u društvene procese i društveni život, a za dostizanje tih ciljeva potrebna je podrška cjelokupnog društva, odnosno svih struktura.

U tom svijetlu, zahtijevamo da studentska populacija bude u fokusu djelovanja nadležnih, kako na Dan studenata, tako i tokom cijele godine.

Svim crnogorskim studentima upućujemo čestitke povodom 4. aprila - Dana studenata, uz želju da mladalačkom energijom, zajedničkim radom i inventivnošću doprinesemo poboljšanju statusa studenata  i kvalitetnijem obrazovanju.

Predsjednik SPUCG
Andrej Vukčević



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.