Dan studenata obilježila i radionica (Mo)mentalno zdravlje




Dan studenata obilježila i radionica (Mo)mentalno zdravlje

Povodom Dana studenata 4. aprila- NVO CAZAS u saradnji sa Evropskom omladinskom karticom (EYCA), a uz podršku Univerziteta Crne Gore i Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore, organizovao je za sve studente i studentkinje radionicu pod nazivom (Mo)mentalno zdravlje.

U cilju podizanja svijesti studenata i sudentkinja o važnosti mentalnog zdravlja odlučili smo se da zajedno sa psihiloškinjom Varjom Pejković, koja je održala radionicu, kroz ovakav vid aktivnosti obilježimo ovaj dan.

Studenti i studentkinje se suočavaju sa nizom promjena povezanih sa psihofizičkim razvojnim periodom kroz koji prolaze, na koje se nadovezuju novi adaptivni zahtjevi tokom profesionalnog osposobljavanja, te stoga smatramo da je važno i da ovim aktivnostima upoznamo mlade sa različitim mehanizmima za zaštitu njihovog mentalnog zdravlja, kao i podrške koja im je dostupna.

Mladi ljudi sa različitih fakulteta i univerziteta koji su izrazili želju da prisustvuju radionici imali su priliku da čuju nešto više o mentalnom zdravlju, važnosti njegovog održavanja, ali i da kroz praktične primjere nauče kako mogu da ga poboljšaju i rade na njegovom održavanju.

Elzana, jedna od učesnica, istakla je kako joj je radionica pružila mogućnost „da čuje iskustva drugih studenata, starijih generacija koji su sebe pronašli neki na teži, a neki na lakši način“. Dalje, dodaje da je naučila da su dobar plan i organizacija bitan faktor u životu svakog čovjeka „kroz plan koji pravimo u životu uvijek je važno da imamo svoj „izduvni ventil“, vrijeme za sebe, koje će nam pokazati da je i neuspjeh koliko i uspjeh dio nas, te da sve što šteti našem zdravlju, nije vrijednost i istinski uspjeh“. Na kraju Elzana zaključuje, da joj je kao studentkinji r ovakva radionica važna, te da joj je pomogla da shvati koliko je bitno mentalno zdravlje da bez njega uspjeh nije vrijedan.

Kako bi učvrstili dosadašnju saradnju, u prostorijama Rektorata Univerziteta Crne Gore potpisan je Memorandum o saradnji između NVO Centar za omladinsku edukaciju i NVO CAZAS sa ciljem da se kroz zajedničke aktivnosti doprinese promociji i razvoju neformalne edukacije, podizanja svijesti, promocije važnosti, kao i obezbjeđivanja neophodne podrške iz oblasti mentalnog zdravlja među mladima. Potpisivanju je ispred NVO CAZAS prisustvoala programska direktorica Sanja Šišović, a ispred NVO Centar za omladinsku edukaciju izvršni direktor Jugoslav Radović.

Radionica (Mo)mentalno zdravlje se organizovala u slopu promocije Nedjelje zdravlja, koja se realizuje u periodu od 1. do 7. aprila kroz niz različitih aktivnosti. U saradnji sa partnerima iz javnog, privatnog i nevladinog sektora građanima dostupne brojne aktivnosti, savjetovanja i servisi tokom ovih sedam dana.

Više informacija o narednim događajima možete pronaći na našoj zvaničnoj stranici cazas.com, instagram i facebook stranici NVO CAZAS, kao i instagram i facebook stranici Evropske omladinske kartice.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.