Stablo znanja doprinos ideji zelenog Univerziteta u ekološkoj državi




Stablo znanja doprinos ideji zelenog Univerziteta u ekološkoj državi

Svi studenti Univerziteta Crne Gore, koji diplomiraju na bilo kojem nivou studija, biće u prilici da posade svoje stablo znanja u cilju jačanja svijesti o važnosti očuvanja životne sredine, a prva akcija ozelenjavanja najavljena je za oktobar u Studentskom parku.

To je saopšteno na pres konferenciji koju je organizovao Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG) povodom početka projekta ,,Stablo znanja“.

Student povjerenik UCG, Filip Vujović, kazao je da sa novom studijskom godinom počinje realizacija novih i ambicioznih projekata, kakav je projekat Stablo znanja.

„Studentski parlament je u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore, Agencijom za zaštitu životne sredine i Zelenilom u prethodnih godinu radio intenzivno na pripremi za sprovođenje ovog projekta. Želim da zahvalim rektoru Vladimiru Božoviću, direktoru Agencije za zaštitu životne sredine Milanu Gazdiću, kao i direktoru Zelenila Petru Krivokapiću i Milici Vukčević na predanosti, podršci i ukazanom povjerenju“, istakao je Vujović.

Cilj projekta je, kako je objasnio, jačanje svijesti studenata, budućih akademskih građana o važnosti očuvanja prirodne i životne sredine u prvoj ekološkoj državi.

„Kao zajednica koja broji preko 18 hiljada studenata na ovaj način dajemo dobar primjer ostalim akterima u društvu i doprinosimo razvoju ideje zelenog Univerziteta u ekološkoj državi. Svi studenti koji diplomiraju na jednom od ciklusa studija na Univerzitetu Crne Gore imaće mogućnost da posade svoje stablo znanja i na taj način se dugoročno povežu sa Univerzitetom, ali i sa životnom sredinom“, rekao je Vujović. Najavio je da je 10. oktobra u 10 sati planirana velika akcija ozelenjavanja u Kampusu Univerziteta u Studentskom parku.

„Svi zainteresovani studenti se mogu prijaviti putem veb platforme Stablo znanja, koja je kompatibilna sa mobilnim i računarskim uređajima. Studentima će biti pružena sva logistička i druga podrška prilikom sađenja sadnica. Detaljnije informacije biće dostupne na Instagram i Facebook profilu, kao i na veb sajtu Studentskog parlamenta i Univerziteta“, saopštio je Vujović.

Predstavnica Agencije za zaštitu životne sredine, Bojana Obradović, kazala je da će Agencija u projektu učestvovati kroz donaciju sadnica svim zainteresovanim studentima.

„Ponosni smo na ovu saradnju jer smatramo da su studenti ti koji donose nove, inovativne, svježe ideje. Njihova kreativnost nam može pomoći da razvijamo efikasnije načine o podizanju svijesti o važnosti očuvanja životne sredine i našeg prostora. Vjerujemo da je Agencija i prepoznata kao institucija koja kontinuirano podržava mlade, procese, projekte i inicijative koje promovišu očuvanje prirode i održivost kao cilj za ljepšu i zdraviju Crnu Goru“, istakla je Obradović.

PR menadžerka preduzeća Zelenilo, Milica Vukčević, poručila je da je zadovoljstvo sa studentima raditi na ozelenjavanju Glavnog grada.

„Zelenilo će dati svu podršku da se projekat sprovede u cjelosti. Pored radne aktivnosti Zelenilo će uvijek biti spremno da pruži savjete, kako za samu sadnju tako i za dalje aktivnosti na održavanju biljaka. Zadovoljstvo nam je što se radi o Studentskom parku gdje će se ove i buduće generacije studenata rado družiti i učiti. Nadamo se da će i prostor oko Univerziteta, ali i širom Glavnog grada i Crne Gore biti mnogo zeleniji i ljepši“, zaključila je Vukčević.

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.