Velika akcija ozelenjavanja studentskog kampusa - Stablo znanja




Velika akcija ozelenjavanja studentskog kampusa - Stablo znanja

Velika akcija ozelenjavanja, odnosno prva akcija sadnje u sklopu projekta ,,Stablo znanja" koji realizuje Studentski parlament Univerziteta Crne Gore biće održana u utorak, 10. oktobra sa početkom u 10 časova, u studentskom kampusu Univerziteta Crne Gore.

Kroz prizmu ideje ,,zelenog univerziteta“, a u cilju doprinosa razvoju i zaštiti životne sredine, u ovoj godini, Studentski parlament Univerziteta Crne Gore, krovno studentsko predstavničko tijelo jedinog državnog univerziteta, započeo je realizaciju projekta ,,Stablo znanja“.

U tu svrhu kreirana je i pokrenuta veb platforma ,,Stablo znanja“ u saradnji sa Univerzitetom Crne Gore i Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore. Zajedno sa pomenutim akterima SPUCG je u prethodnih godinu dana, intenzivno radio na pripremi za sprovođenje ovog projekta.

Osnov za saradnju sa Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore je Memorandum o saradnji potpisan u decembru 2022. godine – čime su formalno ostvarene pretpostavke za realizaciju projekta ,,Stablo znanja“.  Podršku u sprovođenju projekta daće i D.O.O Zelenilo Podgorica - kako u toku procesa sadnje, tako i daljih aktivnosti na planu održavanja biljaka.

Cilj projekta je jačanje svijesti studenata, budućih akademskih građana, o važnosti očuvanja životne sredine u prvoj ekološkoj državi na svijetu. Vjerujemo da kao društvena zajednica, koja broji preko osamnaest hiljada studenata, na ovaj način dajemo dobar primjer ostalim akterima u društvu i doprinosimo razvijanju ideje ,,zelenog univerziteta“.

Ovaj projekat vidimo kao inovativan i efikasan način za podizanje svijesti o važnosti očuvanja životne sredine.  Glavna ideja jeste da svi studenti koji diplomiraju jednom od ciklusa studija na Univerzitetu Crne Gore, posade svoje stablo iz fonda sadnica koje će ustupiti Agencija za zaštitu životne sredine.

Smatramo da će na ovaj način, dodatno, studenti uspostaviti trajnu vezu sa svojim univerzitetom ali i sa životnom sredinom, čemu doprinose trajno dostupne fotografije u galeriji online platforme ,,Stablo znanja“ (www.stabloznanja.ucg.ac.me).  Takođe, na onlajn platformi će biti zabilježene i lokacije sadnica, što uz fotografije predstavlja i trajni trag, ali i ostavlja mogućnost praćenja realizacije i uspjeha projekta.

Prva faza realizacije projekta obuhvata veliku akciju ozelenjavanja koja će se održati u sklopu novog parka u studentskom kampusu u Podgorici. Svi zainteresovani studenti se mogu prijaviti putem veb platforme Stablo znanja (www.stabloznanja.ucg.ac.me), koja je kompatibilna sa mobilnim i računarskim uređajima. Studentima će biti pružena sva logistička i druga podrška prilikom sađenja sadnica. Detaljnije informacije biće dostupne na Instagram i Facebook profilu, kao i na veb sajtu Studentskog parlamenta i Univerziteta.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.