Čestitika i saopštenje za javnost podvodom Međunarodnog dana studenata




Čestitika i saopštenje za javnost podvodom Međunarodnog dana studenata

Drage koleginice i kolege,

Poštovani članovi akademske zajednice,

Dan koji visokoškolci širom svijeta obilježavaju kao Međunarodni dan studenata, prisjećajući se dešavanja iz 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestovali protiv okupacije, svake godine je prilika ne samo da se prisjetimo onih koji su bili simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo, već i da na temeljima i putu koji su trasirale prethodne generacije, ukažemo na to što je potrebno uraditi za našu bolju budućnost.

Na probleme ukazujemo u dužem vremenskom periodu, pa i ove godine možemo da konstatujemo da su pomaci ostvareni u proteklom periodu, malog ili ograničenog dometa, a izazovi pred nama brojni i zahtjevaju što hitniju i odlučniju reakciju, prvenstveno nadležnih institucija, ali i drugih struktura društva. Očekivanja su velika imajući u vidu to da se radi o generaciji koja je najveći potencijal društva, a realnost da su donosioci odluka i dalje nespremni da se suštinski pozabave onim na što ukazujemo osluškujući poruke koje dobijamo sa svih fakulteta, od više od 20 hiljada mladih.

Moramo priznati značajan pomak, kada su nadležni na inicijativu SPUCG značajno povećali naknadu za studentski kredit, stipendije i stručno osposobljavanje. Medjutim, rješavanje tih pitanja je nedovoljno, jer mnoga druga već dugo čekaju na rjesavanje.

I dalje ćemo ponavljati da je procenat nezaposlenih visokoškolaca na visokom nivou, da se studiranje sve više svodi samo na formu i proklamovano ispunjavanje zakonskih standarda. Opominjaćemo da se praktična nastava i dalje ne sprovodi dosljedno i na način da studente adekvatno pripremi za tržište rada. Ukazivaćemo i na to da je Program stručnog osposobljavanja zreo za korjenitu reformu i da u formi u kojoj postoji, ne opravdava značajna sredstva uložena u njegovu realizaciju.

Alarmiraćemo nadležne da napokon moramo da uspostavimo Studentski servis po ugledu na zemlje regiona i Evrope, koji će studentima dati mogućnost da kroz privremene i povremene poslove, zarade za svoje studentske potrebe i pripreme se za stalni radni angažman. Alarm je upaljen prije par godina, ali i dalje nemamo na vidiku rješenja za neka od suštinskih pitanja, kao što su sprječavanje hiperprodukcije diploma, sprovođenje rangiranja univerziteta ili suštinska provjera diploma koje dolaze iz zemalja regiona.

I tako, čekajući rješavanje starih i godinama i decenijama prisutnih, svjedočimo pojavi novih problema. Na posljednji u nizu koji se tiče potrebe izgradnje novog studentskog doma u Podgorici, poboljšanja uslova u postojećim domovima, ukazali smo nadležnima, i sa pažnjom i nestrpljenjem čekamo njihov odgovor. Glavni grad je kada je u pitanju podstanarski život postao skup grad i za zaposlene sa prosječnim primanjima, a kamoli za studente.

Spisak problema i lijepih želja je dakle, podugačak. A studenti su ti koji možda i najviše ispaštaju zbog turbelentnog vremena u kojem živimo, a u kojem se zbog dnevno političkih pitanja, podjela ili tema koje bi trebalo da su odavno arhivirane, zaboravljaju oni koji su budućnost društva. Daleko od fokusa donosilaca odluka, populacija smo koje se nadležni sjete samo u rijetkim situacijama. Zato i ne čudi što je većina mladih svoju profesionalnu i životnu sreću potražila u inostranstvu i što se nažalost, takav trend nastavlja.

Jasno je dakle, da je krajnje vrijeme za suštinske promjene i adekvatan odnos svih društvenih aktera prema studentima. Drage koleginice i kolege, neka nam je srećan Međunarodni dan studenata, u nadi da ćemo naredni dočekati u boljem raspoloženju, sa uslovima studiranja i pozicijom u društvu koja će biti primjerenija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.