Počeo SIA karavan besplatnih radionica za mlade širom Crne Gore




Počeo SIA karavan besplatnih radionica za mlade širom Crne Gore

Podgorica (13.04.2024) - Radionicom u Pljevljima, NVO Centar za omladinsku edukaciju je zvanično otpočeo karavan besplatnih edukativnih radionica širom Crne Gore u sklopu najvećeg evropskog programa podrške društvenom preduzetništvu mladih, Social Impact Award (SIA). Na ovim događajima, mladi imaju priliku da se upoznaju sa time šta jedan biznis čini društveno-odgovornim, kao i da dobiju smjernice kako da kreiraju i prijave svoju ideju na SIA takmičenje.  

Radionica u Pljevljima, održana u ponedjeljak 8. aprila, privukla je veliki broj mladih koji su tom prilikom ukratko predstavili svoje ideje i diskutovali o njima sa predavačicom Jelenom Kavarić, nacionalnom koordinatorkom SIA programa, koja im je dala smjernice kako da svoje ideje prijave na ovogodišnji ciklus takmičenja.

U narednom periodu, edukativne radionice će se održati i u Herceg Novom 15. aprila, Beranama 19. aprila, Nikšiću 25. aprila i Baru 29. aprila.

Radionice su namijenjene mladima uzrasta između 15 i 30 godina koje zanima društveno-odgovorno preduzetništvo i potrebna im je podrška i pomoć u realizaciji svoje biznis ideje. Svi oni koji žele biti dio ovih događaja, neophodno je da svoje prisustvo obezbijede kroz kratko popunjavanje onlajn prijavnog formulara na kom će pronaći sve potrebne informacije: https://forms.gle/g3BHMKPX4mXzqxgdA

Kroz jednogodišnje trajanje programa, mladima se pruža prilika da se dodatno informišu o važnosti društvenog preduzetništva, ali i prilikama koje ono nudi, da dobiju neophodna uputstva i usmjerenja od strane mentora koji su priznati profesionalci u svojim oblastima i da uspješno realizuju svoju biznis ideju koja bi potencijalno opstala na tržištu i nakon realizacije. U toku, ali i nakon formalnog završetka ovog društveno odgovornog projekta, biće im obezbijeđena podrška od strane partnera na Social Impact Award (SIA) programu, kako u Crnoj Gori, tako i Evropi.

Tri pobjednička tima odabrana od strane stručnog žirija i jedan odabran od strane onlajn zajednice očekuje i početni kapital za realizaciju ideje u iznosu od 1.500 eura, mentorska podrška, kao i prilika da stečena znanja i vještine predstave na internacionalnom SIA Samitu, koji se ove godine održava u Majnhajmu (Njemačka).

Podsjećamo, svi zainteresovani svoju ideju mogu prijaviti do 31. maja, popunjavanjem jednostavne aplikacione forme na zvaničnom SIA veb sajtu: https://apply.socialimpactaward.net/montenegro/

 

O programu Social Impact Award (SIA):

Social Impact Award (SIA) predstavlja najveći međunarodni program podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je 2009. godine pokrenut od strane Impact Hub Vienna, u partnerstvu sa Erste Fondacijom i Univerzitetom za biznis i ekonomiju u Beču.

Ovaj međunarodni projekat se istovremeno realizuje na 3 kontinenta (Evropa, Afrika, Azija), u 18 zemalja, gdje se na godišnjem nivou okuplja više od 12.000 mladih inovatora, koji timskim radom osnivaju više od 230 društvenih preduzeća godišnje. Tokom prethodna dva ciklusa realizacije SIA programa u Crnoj Gori u 2022. i 2023. godini održano je više od 80 različitih obuka i radionica u 15 crnogorskih opština i kroz sami proces bilo je uključeno preko 2.000 mladih ljudi, a finalni produkt projekta su bile preduzetničke ideje, kojih je ukupno za dvije godine bilo 100.

U Crnoj Gori ovaj program od 2022. godine implementira NVO Centar za omladinsku edukaciju, uz generalno pokroviteljstvo Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, Erste banke, Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, Five grupe i Glavnog grada Podgorice.

Pored generalnih pokrovitelja, partneri SIA programa su Coca-Cola HBC Crna Gora, Idea-CG, Centralna banka Crne Gore, Karijerni centar Univerziteta Crne Gore i Univerzitet Donja Gorica, a podršku programu pružaju i Neregelia, Alter Modus, Privredna komora Crne Gore, NEST Coworking i The Chedi Luštica Bay.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.