Otpočela nova faza konsolidacije Evropskog univerziteta Ulysseus




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na Univerzitetu Crne Gore u Podgorici održan je dvodnevni inicijalni sastanak druge, četvorogodišnje, faze projekta Evropskog univerziteta Ulysseus. Konzorcijum Evropskog univerziteta Ulysseus čine Univerzitet u Sevilji, Univerzitet Azurna obala u Nici, Univerzitet u Đenovi, Tehnički univerzitet u Košicama, Univerzitet Haga-Helia u Helsinkiju, MCI Insbruk, dok su Univerzitet u Munsteru i Univerzitet Crne Gore priključeni kao novi članovi ovog projekta proširujući tako već postojeću mrežu od šest partnera koji su bili uključeni u prethodnoj fazi.

Sastanku su prisustvovala četiri rektora i četiri prorektora partnerskih univerziteta koji su otvorili i zatvorili sastanke motivišućim porukama i uvjerenjem da je kreirana snažna i prijateljska univerzitetska zajednica koja mnogo više i bolje može postići zajedno nego pojedinačno, oslanjajući se na različitosti kao na bogatstvo. Rektori su naglasili da Ulysseus više nije projekat već „Evropski univerzitet“. Oko 100 članova upravljačke strukture Evropskog univerziteta takođe je učestvovalo na sastancima, dok je preko 60 članova sastanke pratilo onlajn putem.

Inicijalni sastanak je bio prilika da se ukaže na sve što je do sada urađeno na uspostavljanju ovog Evropskog univerziteta, jednog od 50 trenutno aktivne alijanse koje povezuju 430 visokoobrazovnih institucija širom Evrope u čvrsto partnerstvo. U proteklom periodu se radilo na kreiranju fizičkih i digitalnih alata kako bi zajedničko funkcionisanje univerziteta u obezbjeđivanju obrazovnih programa, mobilnosti studenata i profesora, saradnja na istraživanjima i inovacijama mogli da se odvijaju nesmetano. Uspostavljene su smjernice za kreiranje programa, definisane oblasti zajedničkih potencijala za saradnju, kao i posebne uloge pojedinih univerziteta kroz uspostavljanje Inovacionih habova. Dobijeno je na desetine novih Erasmus+ i Horizon Europe zajedničkih projekata, a u pripremi su i novi predlozi projekata. Centar za interdiciplinarna i multidisciplinarna istraživanja UCG, na primjer, učestvuje u kreiranju zajedničkog master programa sa partnerskim univerzitetima, iz oblasti poljoprivrede i hrane.

Tokom sastanaka, razgovaralo se o principima saradnje sa širom zajednicom – partnerima iz vlade, privrede i civilnim društvom, jer je jedan od ciljeva Evropskog univerziteta što angažovaniji odnos prema zajednici i doprinos teritorijanom regionalnom razvoju.

Ulysseus partneri su tokom inicijalnog sastanka održali i informativnu sesiju za akademsku zajednicu Univerziteta Crne Gore kako bi ukazali na otvaranje nove stranice u načinima saradnje sa partnerima u Evropi putem jačanja zajedničkog Evropskog univerziteta Ulysseus. S tim u vezi, Rektorat Univerziteta Crne Gore uspostavlja tim za podršku prilikom uspostavljanja saradnje u okviru Ulysseus.

Evropski univerziteti su vodeća inicijativa strategije Evropske unije za univerzitete i finansiraju se kroz EU program Erasmus+.

 

Korisni linkovi:

Web stream prvog dana događaja možete pogledati na LINKU

Web stream drugog dana događaja možete pogledati na LINKU

Servise Evropskog univerziteta Ulysseus možete istražiti putem digitalne platforme: https://ulysseus.eu/ 

Foto galerija

Foto galerija- sesije

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.