Održan prvi sastanak šireg Ulysseus tima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru Ulysseus projekta, održan je prvi sastanak sa predstavnicima Univerziteta Crne Gore u radnim timovima,  12. marta  2024.. Sastanak su otvorile prorektorica za internacionalizaciju, prof. Sanja Peković, i menadžerka Ulysseus projekta na Univerzitetu Crne Gore, Branka Žižić.

Sastanak je imao za cilj da se stekne uvid u aktivnosti koje su u toku u okviru svih radnih paketa, doprinese međusobnoj sinergiji aktivnosti, kao i da se prepoznaju mogući problemi te proaktivno djeluje u cilju efikasnog odvijanja projekta. Na sastanku se razgovaralo o načinima kako intenzivnije uključiti studente i zaposlene u aktivnosti Ulysseus-a i generalni zaključak je da se treba dosljedno sprovoditi politika otvorenosti projekta za sve.

Kako je jedan od glavnih zadataka Ulysseus-a kreiranje jedinstvene akademske ponude kroz dvojne i zajedničke bečelor, master i doktorske programe, te onlajn i kombinovane kurseve na teme koje su prioritetne za Ulysseus, potrebno je što prije ispuniti preduslove za automatsko priznavanje kvalifikacija, kreditne mobilnosti i prethodnog učenja i radnog iskustva unutar partnerstva. U tu svrhu biće potrebno raditi na usaglašavanju i zakonskog i institucionalnog okvira, što će biti inicirano u najskorijem roku.

Univerzitet Crne Gore je prethodne godine postao punopravni član Ulysseus mreže evropskih univerziteta čiji je cilj povezivanje najprestižnijih institucija visokog obrazovanja u Evropi kako bi se udruženo prevazišli najveći izazovi današnjice. Program ovog projekta nudi širok spektar mogućnosti za usavršavanje i razmjenu studentima, profesorima, istraživačima i neakademskom osoblju.
Univerziteti koji su dio ove Alijanse, pored Univerziteta Crne Gore, su: Univerzitet u Sevilji, Univerzitet u Đenovi, Univerzitet Azurna obala, Univerzitet primjenjenih nauka Haga-Helia, Tehnički univerzitet Košice, Univerzitet u Minsteru i Preduzetnička škola MCI.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.