Podgorica postaje sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala




Podgorica postaje sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala

Podgorica će biti sjedište Regionalnog centra za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost, izjavio je ambasador Francuske u Crnoj Gori, NJ.E. Kristijan Timonije.

Ovaj centar biće smješten u Naučno-tehnološkom parku u Podgorici, a sa aktivnostima će započeti već od proljeća naredne godine. Edukativni programi će se sprovoditi sa francuskim, slovenačkim, evropskim i regionalnim stručnjacima, uz podršku dva francuska univerziteta, uključujući Nicu Cote d’Azur i njen Balkanski institut za nauku i inovacije.

Projekat je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova Francuske, preko francuskog predsjedavanja Evropskim savjetom, u partnerstvu sa Vladom Slovenije, a ima za cilj stvaranje regionalne strukture za jačanje sajber otpornosti i razvoj sajber kapaciteta u ekonomijama i upravama Zapadnog Balkana.

Centar je dizajniran da pokrije dva segmenta – borba protiv sajber kriminala s jedne strane u korist policije i nosilaca pravosudnih funkcija za sprovođenje istraga i procesuiranja krivičnih djela sajber kriminala i jačanje regionalnog sistema sajber bezbjednosti, od sajber higijene do prevencije i upravljanja rizikom.

Riječ je o centru koji će biti ishod Sajber Balkan projekta Francuskog centra za ekspertizu bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi, koji je iniciralo francusko Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove.

Poveznica:

https://radiotivat.com/2022/06/24/crna-gora-centar-regionalne-borbe-protiv-sajber-kriminala/

https://www.standard.co.me/drustvo/sa-sjedistem-u-podgorici-regionalni-centar-za-borbu-protiv-sajber-kriminala-bice-u-crnoj-gori/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.