Uspješno okončan individualni projekat u okviru „Western Balkan Fond MOVE“ grant šeme




Uspješno okončan individualni projekat u okviru <span class="CyrLatIgnore">„Western Balkan Fond MOVE“ grant šeme</span>

U okviru „Western Balkan Fond MOVE“ grant šeme za regionalne projekte, odobren je individualni projekat ko-direktoru Balkanskog instituta za nauku i inovacije, prof. dr Stevu Popoviću pod nazivom Report and Content Analysis on Physical Exercise and Performance of Esports Players koji se izvodio na Univerzitetu u Novom Sadu, u periodu od septembra 2023. godine do marta 2024. godine.

Tokom trajanja projekta blagovremeno su okončane sve predviđene projektne aktivnosti. Naime, tokom prve predviđene projektne aktivnosti je ustanovljena nova metodologija za praćenje fizičkih aktivnosti/vježbi i performansi igrača elektronskog sporta. Novi protokol je obuhvatio 29 indikatora, dvadeset koji opisuju karakteristike države i devet indikatora za procjenu projektnog problema. Ispred pomenuti indikatori predstavljaju kamen temeljac za sistem praćenja fizičkih aktivnosti/vježbi i performansi igrača elektronskog sporta u državama Zapadnog Balkana, ali i drugim državama širom svijeta. Sa druge strane, druga i treća projektna aktivnost su imale praktičan značaj. Naime, tokom druge aktivnosti je sprovedeno empirijsko istraživanje, dok je treća aktivnost predvidjela pisanje nacionalnog izvještaja o fizičkoj aktivnosti/vježbama i performansama igrača elektronskog sporta u Srbiji, temeljenog na rezultatima dobijenim empirijskim istraživanjem. Planirano je da se predmetni izvještaj objavi u naučnom časopisu koji se nalazi u „Web of Science" ili "Scopus“ naučnoj bazi.

Na kraju, važno je istaći da je projekat podržan i od dva univerziteta: Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Novom Sadu, a da su neophodne aktivnosti sproveli nosilac individualnog projekta, prof. dr Stevo Popović i, njegov domaćin na Univerzitetu u Novom Sadu, prof. dr Radenko Matić, uz pomoć određenog broja kolega zainteresovanih za predmetnu problematiku.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.