Sastanak UO Sindikata UCG




Dana 12.03.2024 godine u 11 h u zgradi Rektorata je održan sastanak UO Sindikata UCG.

Prilažemo pismo upućeno članovima Sidikalne organizacije UCG

 

Poštovane koleginice i kolege,

Kao što vam je poznato, pregovarački tim Sindikata Univerziteta Crne Gore sastao se sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija i razgovarao o povećanju koeficijenata. Na sastanku nam je predočeno da možemo dobiti istovjetnu ponudu kao Sindikat prosvjete, o čemu smo u ponedjeljak na hitnoj sjednici razgovarali sa članovima Sindikalne organizacije koji su došli na sastanak.

S obzirom na to da većina članova i članica nije bila na sjednici, želim da vas informišem šta nam je ponuđeno:

  • Od 1. jula 2024. povećanje bruto zarade za 10 odsto (koeficijent 10%, neto zarada 7-8%)
  • Od 1. septembra 2024. kumulativno najmanje 17% (koje uključuje i ovih 10% od 1. jula. To znači da će dodatak uz ovih 7-8% biti još najmanje 10%)
  • Da se iz Kolektivnog ugovora briše povečanje od 10% odsto za 2025.
  • Da se iz Kolektivnog ugovora briše i sporna rečenica iz člana 20, stav 5 (Zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnja koji budu utvrđeni za 2023. i 2024. godinu, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti , koeficijenti složenosti poslova koji su u tabeli i dodatno će se razmatrati, o čemu će se donijeti poseban sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023. i 2024. godine).

U pripremi je zakon o zaradama u javnom sektoru, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja drugog kvartala, tj. do 1. jula 2024. godine, a kojim će, kako je najavljivano, biti prepoznati i koeficijenti zaposlenih u prosvjeti. Tim zakonom, ako budu obuhvaćeni obrazovanje i Univerzitet, po riječima ministarke, neće biti smanjeni postojeći koeficijenti (uključujući i ove od 1. jula ako se ponuda Vlade prihvati)

Na naše pitanje da li je, od septembra kumulativni dio povećanja plata od najmanje 17%, dio programa Evropa 2, ministarka je odgovorila da nije upoznata i da ne može odgovoriti na naše pitanje. Ministarka je saopštila i da će od 1. januara 2025. najniža plata biti 700 eura.

Univerzitetski odbor Sindikata UCG održao je juče sjednicu i donio zaključak da se prijedlog Vlade i Ministarstva dostavi svim članovima sindikata kako bi se izjasnili.

Molim vas da se sjutra, četvrtak, 14. mart 2024., do kraja radnog vremena, izasnite o ponudi Vlade i ministarstva.

Srdačan pozdrav,

Slavica Labović   

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.