Predstavljanje prototipa primijenjene vještačke inteligencije u domenu medicine na međunarodnoj konferenciji




Predstavljanje prototipa primijenjene vještačke inteligencije u domenu medicine na međunarodnoj konferenciji

Članica AI4Heal tima, Andrijana Blečić, nedavno je učestvovala na međunarodnoj Erasmus+ konferenciji The Future is in Applied Artificial Intelligence (FAAI).

U okviru konferencije, kojoj je prisustvovao desetočlani tim Prirodno-matematičkog fakulteta, na Univerzitetu Svetih Ćirila i Metodija u Trnavi (Slovačka), Andrijana je bila lider međunarodnog tima RareMed AI, koji je radio na razvoju idejnog rješenja fokusiranog na primjenu vještačke inteligencije u medicinskom domenu.

Sa kolegama iz Poljske, Bugarske, Slovačke i Srbije, Andrijana je govorila o detekciji rijetkih oboljenja na inovativan način, upravo kroz primjenu algoritama i metoda vještačke inteligencije. Sa fokusom na obradu genetskih sekvenci, koje predstavljaju veliku količinu obimnih podataka, kao bogatog izvora potencijalno relevantnih informacija, članovi pomenutog tima prototipirali su model dubokog učenja namijenjen detekciji rijetkih oboljenja. Osim Andrijane, FAAI konferenciji prisustvovali su profesori i studenti Prirodno-matematičkog fakulteta, promovišući primjenu metoda vještačke inteligencije u različitim sferama industrije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.