Termin za odgovaranje herbarskih zbirki




Ponedeljak 18.12.2023. godine

10h 15min, lab. 101 - zbirke predaju i odgovaraju studenti generacije 2023/2024.

Prije predaje zbirki potrebno je provjeriti sledeće: 

1. Da li je materijal do kraja osušen i valjano presovan? U zbirku nikako ne stavljati svježe ili do kraja ne osušene biljke ili materijal koji nije presovan. Zbirke koje budu sadržale takve primjerke neće biti prihvaćene.  Izuzetak od pravila obaveznog presovanja su šišarke i krupni, suvi i čvrsti plodovi. 

2. Da li je etiketa potpuna, tj. da li sadrži sve nephodne informacije: pripadnost redu, porodici, naziv vrste, naziv lokaliteta, stanište, datum sakupljanja i ime sakupljača. Voditi računa o tome da etiketa mora biti ispisana u donjem desnom uglu. 

3. Da li su biljke pravilno fiksirane za herbarski list? Biljke trebaju biti fiksirane za herbarski list uskim ljepljivim trakicama, nikako ne širokim trakama ili tečnim ljepilom. 

4. Otpale djelove biljke ili djelove koji su namjenski odvojeni prije procesa presovanja staviti u papirnu kesicu i priložiti uz herbarski list. Ako se herbarski list stavlja u foliju, onda nije nužno zalijepiti kesicu za herbarski list. U suprotnom jeste. 

5. Da li su biljke u zbirci poređane sledećim redosledom: paprati, golosjemenjače, cvjetnice.  Ako vrste u okviru grupe pripadaju različitim redovima, onda redove sortirati po azbučnom redu, u okviru njih porodice po azbučnom redu, onda rodove i na kraju vrste.  

6. Da li zbirka sadrži 30 vrsta. 

Zbirke koje ne ispunjavaju navedene uslove neće biti prihvaćene.

Sama predaja zbirki, ali bez odgovaranja i pokazivanja znanja o vrstama iz zbirke ne donosi poene!

Studenti starijih generacija zbirke će odgovarati u sledećim teminima:  

11h, lab. 101 - Kuč Lejla, Dulović Željko, Mirović Anja, Luka Mugoša, Nina Šipovac

12h, lab. 101 - Dabović Andrea, Anja Peković, Čukić Miloš, Vuković Tijana, Lacmanović Katarina  

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.