Erasmus + projekat podržava uvezivanje Univerziteta Crne Gore sa centrima za digitalna istraživanja




Erasmus + projekat podržava uvezivanje Univerziteta Crne Gore sa centrima za digitalna istraživanja

Važnost jačanja veze između visokoškolskih institucija i privrede, prepoznata je i međunarodnim Erasmus + projektom čija je realizImageacija nedavno počela, a u kojem Univerzitet Crne Gore učestvuje sa visokoškolskim institucijama iz Njemačke, Grčke, Mađarske, Crne Gore,  Srbije i Slovenije, kao i lokalnim i regionalnim partnerima iz privrede.

„Centri za digitalna istraživanja i univerziteti imaju ključnu i vodeću ulogu u procesu digitalizacije industrija, jačajući saradnju s nacionalnim ekonomijama“, ukazala je na osnovnu ideju vodilju projekta prorektorka Univerziteta Crne Gore prof. dr Irena Orović, rukovodilac u ime Univerziteta na projektu.

„Visokoškolske institucije mogu pružiti stručno znanje i podršku svojim lokalnim industrijama, pomoći im u saradnji s inovatorima, investitorima i kupcima širom Evrope.  Pri tome su saradnja i umrežavanje jako bitni za osiguravanje da najbolje prakse realizuju i u drugim regijama, da se nedostajuća stručnost može uvesti, te se na taj način osigurava djelotvoran sistem inovacija“, kazala je profesorica Orović.

U projektu, „Jačanje odnosa između visokoškolsnih institucija i šireg ekonomskog i društvenog  okruženja“, podržan kroz Erasmus + zajednički projekti  program, sa grantom vrijednosti 996, 200.00 €, Crna Gora je koordinator.

Pored UCG, od visokoškolskih institucija učestvuje i Univerzitet Donja Gorica iz Crne Gore, Tehnološki i ekonomski univerzitet iz Mađarske, Univerzitet Furtwangen, iz Njemačke i Nacionalni i kapoditriasov univerzitet iz Grčke.

Od crnogorskih institucija uključeni su i Klinički centar, Simsic-MontMilk za proizvodnju, promet i usluge, eksport, Ministarstvio zdravlja, Privredna komora Crne Gore i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i  „Comtrade System Integration“ iz Srbije i  „Arctur racunalniski inzeniring“ iz Slovenije.  

Projekat će, takođe, podržati i pružanje praktičnih digitalnih vještina studentima, tehničku obuku i razvoj vještina, programe prakse, rad na stvarnim projektima i podršku u zapošljavanju, podršku i mentrostvo u razvoju poslovnih ideja, kao i u pristupu mogućnostima financiranja, te stručnu podršku u procjeni i identifikovanju potencijala digitalizacije i zajedničkog istraživanja.

 

Medijske objave: 

https://www.portalanalitika.me/clanak/erasmus-projekat-podrzava-uvezivanje-univerziteta-crne-gore-sa-centrima-za-digitalna-istrazivanja 

https://fosmedia.me/infos/drustvo/erasmus-podrzava-uvezivanje-univerziteta-crne-gore-sa-centrima-za-digitalna-istrazivanja

 

Foto izvor



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.