Svečano obilježen početak rada prvih doktorskih studija na engleskom jeziku kao ishod projekta MARDS




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Početak rada novog interdisciplinarnog programa doktorskih studija “Održivi razvoj”, prvog programa na engleskom jeziku nastalom kao ishod programa Erasmus+ za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja, obilježen je svečano danas u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, u prisustvu rektora UCG prof. dr Vladimira Božovića.

Na svečanom otvaranju, prorektorica za nauku UCG prof. dr Irena Orović kazala je da su plan i program ovih studija brižljivo koncipirani tokom implementacije projekta „Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse“, pod akronimom MARDS,  kojim je rukovodio profesor dr Radovan Stojanović.

Profesor Radovan Stojanović je uključio značajan broj eksperata sa ciljem da svoje iskustvo i znanje ugrade u jedan moderan, atraktivan i samoodrživ studijski program. Kao krunu svih napora danas imamo 15 upisanih kandidata na doktorskim studijama, što je značajna i veoma pohvalna cifra za Univerzitet Crne Gore, naročito u poređenju sa drugim studijskim programima na doktorskom nivou“, kazala je prorektorica Orović.

Ona je istakla da je izuzetno važno pitanje za opstanak i napredak akademske zajednice kako privući mlade istraživače, ponuditi im atraktivne programe, uslove za rad i zadržati interesovanje najboljih studenata, te da ovaj model može poslužiti za sva buduća stremljenja Univerziteta Crne Gore. Prorektorica Orović je naglasila da je UCG prilično odlučan u nastojanjima da intenzivira proces edukacije na nivou doktorskih studija, ali i da taj proces učini što efikasnijim.

Rukovodilac projekta MARDS profesor Stojanović kazao je da Centar doktorskih studija UCG unazad nekoliko godina intenzivno radi na reformi doktorskih studija.

„Erasmus program je prepoznao problem doktorskih studija u Crnoj Gori i omogućio nam da pokažemo novi pristup doktorskim studijama koji, u  skladu sa Bolonjskim procesom i Salcburškim principima, treba da obezbijedi kvalitet istraživanja na nivou doktorskih studija i sinergiju između akademske zajednice, industrije i inovacija“, kazao je profesor Stojanović. On je, kao rukovodilac projekta iskazao posebnu zahvalnost na podršci u realizaciji projekta Univerzitetu i  Erasmus + kancelariji u Crnoj Gori  i predstavio strukturu doktorskog programa.

Jedan od predavača na ovom programu je i prof. dr Veljko Milutinović, sa američkog univerziteta Indiana University Bloomington, koji će biti profesor na predmetu Metodologija naučnoistraživačkog rada, kao i na predmetu koji se odnosi na primjenu kompjutera u raznim oblastima od interesa.

„Na Metodologiji naučnoistraživačkog rada imaćemo holistički pristup, počev od toga kako doći do sredstava u Evropskoj Uniji, SAD-u i na Bliskom Istoku sve do analize koja obavezno mora doći na kraju, a koja se odnosi na analizu stečenog znanja vezanog za sam proces koje obavezno mora uključiti i elemente onog što je danas poznato pod imenom – mašinsko učenje, a bazirano na modernoj tehnologiji“, najavio je profesor predavanja u okviru kojih će prenijeti znanje stečeno radom na svjetskim univerzitetima.

Prof. dr Nedeljko Latinović se u ime profesora ovog programa obratio studentima i ukazao da program „Održivi razvoj“ predstavlja novinu samim tim što, pored profesora iz inostranstva, okuplja profesore iz različitih oblasti, sa Elektrotehničkog, Mašinskog, Pomorskog fakulteta Kotor, Građevinskog, Arhtektonskog, iz oblasti hemije, biologije, poljoprivrede, tehničkih i prirodnih nauka. On je iskazao nadu da će ovaj interdisciplinarni program biti na ponos UCG i ishodovati patentima.

Na otvaranju su imali riječ i studenti prve generacije koji su iskazali svoja očekivanja i opredjeljenja za ovaj program, među kojima su mr Maša Jovanović i MSc Osman Šula.  

Pored studenata, svečanom otvaranju prisustvovali su i šefica Erasmus + kancelarije u Crnoj Gori Vanja Drljević, prorektor za nastavu UCG prof. dr Veselin Mićanović i predsjednica Centra za doktorske studije UCG prof. dr Biljana Šćepanović.  

 

Medijske objave:

https://www.in4s.net/svecano-obiljezen-pocetak-rada-prvih-doktorskih-studija-na-engleskom-jeziku-kao-ishod-projekta-mards/ 

https://www.portalanalitika.me/clanak/ucg-obiljezen-pocetak-rada-prvih-doktorskih-studija-na-engleskom-jeziku 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.