Na Univerzitetu Crne Gore počela prva obuka regionalnog Centra na temu sajber higijene




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prva obuka Regionalnog centra za razvoj kapaciteta za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost na temu Sajber higijena,  počela je danas na Univerzitetu Crne Gore (UCG) i trajaće do 12. maja.

Danas je UCG mjesto okupljanja elitnih stručnjaka iz informaciono komunikacionih sektora koji dolaze iz zemalja koje su partneri na ovom projektu iz Francuske i Slovenije, kao i  domaći eksperti i eksperti zemalja Zapadnog Balkana. Cilj ove obuke je stvaranje kadra koji će moći da drži obuke službenicima i administratorima sistema u javnoj upravi.

Kroz ovu obuku regionalnog karaktera teži se da se generališe primjena politika, procedura, radnji i praksi u oblasti informatičke bezbjednosti. Poseban akcenat je na sajber higijeni u javnoj upravi i na smanjenju propusta u informatičkim sistemima službi javne uprave.

U praksi se pokazalo da je najveći broj napada omogućen ljudskom greškom i nepažnjom. Iz tog razloga neophodno je podizati svijest kod zaposlenih na raznim pozicijama, kako ne bi došlo do ljudskih propusta koji može da ugrozi cjelokupan informacioni sistem.

Na važnost ove tematike ukazuju sve češći sajber napadi zastupljeni na Zapadnom Balkanu, u Evropi a i u svijetu.

Glavni ciljevi projekta su pružanje pomoći zemljama regiona kako bi mogle da odgovore bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočavaju, promovisanje primjene normi i direktiva EU i pružanje podrške procesu evropskih integracija.

Riječ je o prvom centru ove vrste na Zapadnom Balkanu koji će biti lociran u zgradi Naučno-tehnološkog parka, osnovanog u partnerstvu Vlade Crne Gore i Univerziteta Crne Gore uz zajedničku viziju da postane ključno mjesto na kojem će se spajati inovativni i kreativni pojedinci i projekti, uz intenzivnu saradnju najvažnijih stejkholdera preduzetničkog procesa - nauke i privrede.  

Podsjećamo, Univerzitet Crne Gore je u vrlo oštroj regionalnoj konkurenciji, pružio podršku za uspostavljanje ovog centra u Crnoj Gori, otvarajući time za Univerzitet mogućnost da se pozicionira kao mjesto okupljanja elitnih stručnjaka iz informaciono-komunikacionog sektora, gdje će se izvoditi savremeni obrazovni programi u saradnji sa evropskim i regionalnim partnerima. 

Pored partnerskih institucija, Univerziteta Crne Gore, vlada Crne Gore, Francuske i Slovenije, razmatrana su partnerstva sa međunarodnim organizacijama i mogućnosti pristupanja trećih zemalja Centru.

Centar za razvoj sajber kapaciteta na Zapadnom Balkanu nastaviće nesmanjenom dinamikom kroz aktivnosti obrazovnog karaktera. Prostor u kome će biti smješten centar, u okviru Naučno-tehnološkog parka u Podgorici, biće operativan u drugoj polovini 2023.

Forma i ciljevi ove inicijative čine je jedinstvenom u regionu jer svojom strukturom teži ciljanoj i kontinuiranoj obuci.

Cilj Centra za razvoj sajber kapaciteta na Zapadnom Balkanu je jačanje sajber kapaciteta u čitavom regionu. Ovaj projekat, vođen trostrukim pristupom koji podrazumijeva širenje sajber kulture, jačanje operativnih kapaciteta  i podsticanje regionalne saradnje, pokriva tri različite oblasti: borbu protiv sajber kriminala, sajber bezbjednost i  međunarodnu sajber saradnju.

Uvodni govornici događaja danas su bili predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, ministar javne uprave Maraš Dukaj, ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije i  ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker. Njihovi govori dostupni su u video materijalu, na linkovima u prilogu. 

Najava događaja

Kadrovi

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović

 Ambasador Francuske u Crnoj Gori Kristijan Timonije

Ministar javne uprave Maraš Dukaj

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Gregor Presker

FOTO album



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.