Drugi poziv za dostavljanje regionalnih projektnih prijedloga u okviru Fonda za Zapadni Balkan




Drugi poziv za dostavljanje regionalnih projektnih prijedloga u okviru Fonda za Zapadni Balkan

Sekretarijat Fonda za Zapadni Balkan (WBF) u Tirani objavio je 2. novembra 2018. godine drugi poziv za dostavljanje regionalnih projektnih prijedloga u okviru WBF.

Fond za Zapadni Balkan je regionalni mehanizam koji ima za cilj jačanje dobrosusjedskih odnosa i promociju zajedničke saradnje kroz pružanje podrške projektima koji promovišu kulturu, vrijednosti i tradiciju regiona Zapadnog Balkana, kao i obrazovanje, nauku, istraživanje, održivi razvoj, prekograničnu saradnju i mobilnost mladih.

Prijedlozi projekata moraju ispunjavati kriterijume propisane Pozivom za projekte i Smjernicama za apliciranje.

Oblasti saradnje u kojima se mogu organizovati aktivnosti su sljedeće:

  1. Kultura;
  2. Obrazovanje i nauka;
  3. Održivi razvoj

 

Prijedlog projekta mora obuhvatati makar jednu od navedenih oblasti saradnje. Napominjemo da su evropske integracije, promocija prekogranične saradnje, rodna ravnopravnost i saradnja mladih zajedničke tematske oblasti za realizaciju aktivnosti u okviru ključnih područja saradnje WBF.

Ukupan budžet ovog poziva za podnošenje prijedloga projekata iznosi 260.000 eura, dok maksimalan iznos koji može biti odobren po projektu iznosi 12.000 eura. Kontribucija WBF ne može preći 80% ukupnih troškova za datu projektnu aktivnost.

U cilju jednake zastupljenosti, svaka od šest zemalja članica WBF (osim Crne Gore tu su i Srbija, Kosovo, Albanija, Bosna i Hercegovina i Makedonija) će dobiti sredstva za realizaciju po četiri projekta u kojima je nosilac, dok broj projekata za koji će dobiti sredstva kao partner nije ograničen.

Poziv je otvoren za pravne subjekte, neprofitne organizacije, nevladine organizacije, kao i biznis asocijacije/udruženja, privredne komore, prosvjetne institucije (univerziteti, škole, instituti, istraživački centri, akademije nauka), institucije lokalne uprave, kao i institucije u oblasti kulture i sporta.

Rok za podnošenje prijedloga projekata je 13. decembar 2018. godine (23:59 časova).

Zainteresovane organizacije projekte podnose na e-mail: WBFapplications@westernbalkansfund.org  

 

Detaljnije informacije o pozivu i načinu apliciranja nalaze se na internet stranici WBF: http://westernbalkansfund.org/grants-projects/

 

Ministarstvo nauke Crne Gore



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.