Univerzitet Crne Gore je posvećen restruktuiranju doktorskog obrazovanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kick-off sastanak, kojim se obilježava početak ERASMUS + projekta u okviru projekta „Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse – MARDS",  održan je danas u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore.

Uvodnu riječ imao je rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić.

Rektor je naglasio da su očekivanja Univerziteta da se osmisli održiv način finansiranja doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji na nacionalnom nivou.

„Sama tema doktorskog obrazovanja veoma je važna za naš Univerzitet. Godinama smo posvećeni restrukturiranju našeg doktorskog obrazovanja, imajući u vidu značaj doktorskih kandidata kao ključnih učesnika u razvoju društva znanja kroz inovacije. Cilj je da se kapaciteti uključe u jednu doktorsku školu i da se stvori program doktorskih studija koji će nam omogućiti da privučemo studente ne samo iz Crne Gore, već i iz šire regije Zapadnog Balkana i zemalja EU", rekao je Nikolić.

Prisutnima su se u uvodnom dijelu obratili i šefica Nacionalne kancelarije Erasmus+ programa Vanja Drljević, predstavnik Univerziteta u Beču dr Lucas Zinner, predstavnik Ministarstva za obrazovanje, sport i mlade iz Albanije, Jeltir Gjergji i koordinator MARDS projekta prof. dr Radovan Stojanović.

Koordinator MARDS-a je istakao osnovni cilj projekta, a to je usklađivanje doktorskih studija u skladu sa Salzburškim principima i uspostavljanje održivog i modernog sistema doktorskih škola između dvije susjedne zemlje, koji će koristiti kao primjer „dobre prakse" u regionu Zapadnog Balkana, odnosno poboljšanje i uspostavljanje održivih kapaciteta na polju doktorskih studija u ove dvije zemlje.

Na sastanku su govorili i prorektorica Univerzita Crne Gore prof. dr Nataša Kostić, prof. dr Predrag Miranović , prof. dr Nedjeljko Latinović, prof. dr Bitusikova  Alexandra, prof. dr Betim Cico, Michael Vimmer, prof. dr Milena  Jovićević, Nikolina Radulović I Vesna Čavić.

Prisustvovali su predstavnici 16 partnerskih organizacija koje su uključene u projekat MARDS. Pored Univerziteta Crne Gore, u projektu učestvuju univerziteti iz: Albanije, Hrvatske, Slovačke, Slovenije i Austrije, zatim Ministarstvo nauke i Ministarstvo prosvjete iz Crne Gore, Ministarstvo za obrazovanje, sport i mlade iz Albanije i Privredne komore iz Crne Gore i Albanije.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.