Univerzitet Crne Gore zadržao visoko mjesto u rangiranju svjetskih univerziteta po najboljim Google Scholar profilima




Univerzitet Crne Gore zadržao visoko mjesto u rangiranju svjetskih univerziteta po najboljim Google Scholar profilima

Webometrics je 10. jula 2019. godine objavio listu najboljih svjetskih univerziteta u kategoriji najvećeg broja citata na osnovu Google Scholar profila “Transparent Ranking: Top Universities by Citations in Top Google Scholar profiles” http://webometrics.info/en/transparent. Na navedenoj listi na kojoj se nalazi više od 5000 univerziteta, Univerzitet Crne Gore je rangiran na visokom 1694. mjestu, čime smo i dalje pozicionirani bolje od većine univerziteta iz regiona i jedini crnogorski univerzitet koji je ovog puta ušao na listu.

Prilikom ovog rangiranja Webometrics je u odnosu na prethodno rangiranje iz januara ove godine primijenio izmijenjenu metodologiju. Uzorak za rangiranje sastoji se od prvih 100 najcitiranijih autora, pri čemu se isključuju prvih pet. U prethodnoj metodologiji uzorak korišćen za rangiranje je obuhvatao prvih 10 najcitiranijih profesora, izuzev prvog na listi. 

Iako nova metodologija rangiranja favorizuje univerzitete sa velikim brojem nastavnog i naučnog osoblja i velikim bužetom za nauku, Univerzitet Crne Gore je i dalje zadržao visoko mjesto na rang listi.

Uspješno pozicioniranje Univerziteta Crne Gore na listi svjetskih univerziteta rezultat je posvećenog rada naših profesora i saradnika, kvaliteta njihovih naučnih istraživanja, kao i kontinuirane podrške koju uprava Univerziteta pruža sa ciljem podsticanja najboljih naučnih rezultata i međunarodne afirmacije Univerziteta. U tom smislu nedavno su usvojene izmjene Pravilnika o postupku, uslovima vrednovanja i načinu nagrađivanja zaposlenih za poseban doprinos razvoju i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore, kojim se po prvi put prepoznaje i nagrađuje međunarodna prepoznatljivost naučnih rezultata kroz citiranost.

 

Image

 

https://www.cdm.me/ekonomija/univerzitet-crne-gore-zadrzao-visoko-mjesto-po-najboljim-google-scholar-profilima/

http://www.antenam.net/drustvo/126186-ucg-zadrzao-visoko-mjesto-u-rangiranju-svjetskih-univerziteta

https://www.aktuelno.me/crna-gora/univerzitet-zadrzao-visoko-mjesto-po-najboljim-google-scholar-profilima/



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.