Saopštenje za javnost nakon sjednice Senata UCG




Saopštenje za javnost nakon sjednice Senata UCG

Na danas održanoj sjednici Senata UCG razmatrani su Izvještaji Komisije za sprovođenje postupka za utvrđivanje plagijata i Komisije za stručnu provjeru autentičnosti magistarske teze.

Senat osuđuje svaki oblik kršenja akademske etike.

Izvještaj Komisije za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata prof. dr Bojane Lakićević Đuranović u tekstu pod nazivom „Uloga i značaj Suda pravde  Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse“, jednoglasnom odlukom Senata vraćen je na dopunu zbog nepotpunosti, jer je u Izvještaju Komisije izostao zaključak da li se u radnjama prof. dr Bojane Lakićević Đuranović stiču elementi bića plagijata, što je i bio osnovni zadatak Komisije, u skladu sa članom 102 stav 2 Statuta UCG i tačkom 2 Odluke o osnivanju Komisije. Senat je imao u vidu da je i u sličnim slučajevima zbog nepotpunosti izvještaja postupao na isti način. Komisiji je određen rok od 7 radnih dana da dopuni Izvještaj i dostavi ga Senatu.

Senat je, između ostalog, konstatovao da je došlo do povrede tajnosti postupka, shodno članu 102 stav 3 Statuta UCG, kojim je predviđeno da se saznanja i informacije prikupljene u toku postupka smatraju povjerljivim do njegovog okončanja, jer je Izvještaj javno objavljen u medijima prije sjednice Senata, odnosno donošenja odluke po prijedlogu za pokretanje postupka u ovom predmetu.

U predmetu utvrđivanja autentičnosti magistarske teze mr Alekse Bečića konstatovano je da Komisija kojoj je vraćen Izvještaj za sprovođenje postupka utvrđivanja autentičnosti magistarske teze pod nazivom „Uticaj tržišta na korporativno upravljanje u Crnoj Gori“ autora mr Alekse Bečića, nije postupila po Odluci Senata, donijetoj na sjednici od 21. marta 2019. godine, te joj je određen rok od 30 dana da dopuni Izvještaj i dostavi ga Senatu na postupak i odlučivanje.

 

 

https://portalanalitika.me/clanak/345813/senat-ucg-komisija-nije-utvrdila-da-li-je-prof-lakicevic-duranovic-plagirala-tekst

https://www.cdm.me/drustvo/nepotpuni-izvjestaji-o-radovima-becica-i-lakicevic-duranovic/

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/252868/nejasno-da-li-je-lakicevic-djuranovic-plagirala-rad.html

http://www.antenam.net/politika/133229-senat-nepotpun-izvjestaj-komisije-u-slucaju-lakicevic-djuranovic

http://standard.co.me/index.php/drustvo/item/59063-senat-nepotpun-izvjestaj-o-radovima-lakicevic-duranovic-i-becica

https://fosmedia.me/infos/drustvo/senat-ucg-komisije-i-u-slucaju-lakicevic-duranovic-i-becic-da-dopune-izvjestaj

https://www.aktuelno.me/crna-gora/nepotpuni-izvjestaji-o-radovima-becica-i-lakicevic-duranovic/

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.