Oglas za dodjelu novčanih sredstava - kredita za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore




Oglas za dodjelu novčanih sredstava - kredita za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore

(Obrazac je na linku OVDJE)

Na osnovu čl. 6 i 14 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava –kredita (Bilten UCG, br. 465/19, 476/19 i 486/20),  Komisija za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja i za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita),    

 

OGLAŠAVA

DODJELU NOVČANIH SREDSTAVA- KREDITA

ZA RJEŠAVANJE STAMBENIH POTREBA

ZAPOSLENIH NA UNIVERZITETU CRNE GORE

 

  1. Pravo na rješavanje stambenih potreba po ovom oglasu imaju akademsko osoblje, neakademsko i stručno osoblje, u smislu člana 2 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava(kredita) (Bilten UCG, br. 465/19, 476/19 i 486/20) (u daljem tekstu: Pravilnik), i to: redovni profesor, naučni savjetnik, vanredni profesor, viši naučni saradnik, docent, naučni saradnik, profesor visoke stručne škole sa doktoratom, predavač visoke stručne škole sa doktoratom, saradnik u nastavi, saradnik za istraživanja, viši stručni saradnik, stručni saradnik, viši lektor, lektor, viši laborant, laborant, neakademsko osoblje, zaposleni sa punim radnim vremenom na Univerzitetu Crne Gore, čije se zarade finansiraju iz budžeta Univerziteta.
  2. Ukupan iznos raspoloživih sredstava opredijeljen za dodjelu kredita po ovom oglasu iznosi 1.200.000,00 (milionidvjestahiljada) eura za sve kategorije zaposlenih (75% za akademsko osoblje sa akademskim zvanjem i 25% za saradnike u nastavi, stručno i neakademsko osoblje), za sljedeće namjene kredita:

- za kupovinu urbanističke (katastarske) parcele za izgradnju porodične stambene zgrade ili za kupovinu stana u svojini ili kao učešće za dobijanje stambenog kredita kod banke, ukoliko zaposleni nema riješenu stambenu potrebu, u smislu Pravilnika o rješavanju stambenih potreba akademskog osoblja sa akademskim zvanjem na Univerzitetu Crne Gore (Bilten UCG, br. 465/19 i 486/20) i Pravilnika o rješavanju stambenih potreba saradnika, stručnog i neakademskog osoblja na Univerzitetu Crne Gore (Bilten UCG, br. 465/19 i 486/20) ili dodjelom kredita za   rješavanje stambenih potreba, odnosno sredstava za poboljšanje uslova stanovanja;

-kao naknada vrijednosti nedostajućeg stambenog prostora, u smislu Pravilnika o rješavanju stambenih potreba akademskog osoblja sa akademskim zvanjem na Univerzitetu Crne Gore i Pravilnika o rješavanju stambenih potreba saradnika, stručnog i neakademskog osoblja na Univerzitetu Crne Gore, ukoliko zaposleni nema riješenu stambenu potrebu, u smislu ovih pravilnika, ili dodjelom kredita za potpuno rješavanje stambenih potreba, odnosno sredstava za poboljšanje uslova stanovanja;

- za otplatu stambenog kredita zaposlenog, bez obzira da li je stekao pravo svojine, susvojine ili zajedničke svojine na stanu, ukoliko ranije nije dobijao novčana sredstva za rješavanje stambene potrebe ili poboljšanje uslova stanovanja od Univerziteta, u visini neizmirenog dijela stambenog kredita (dug), a najviše do iznosa koji se dodjeljuje u skladu sa Planom rješavanja stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu .

  1. Zahtjev za rješavanje stambenih potreba dodjelom novčanih sredstava (kredita) podnosi se Komisiji za dodjelu novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja i za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita), u roku od 30 dana od dana objavljivanja ovog oglasa u Biltenu Univerziteta Crne Gore.
  2. Zahtjev za rješavanje stambenih potreba podnosi se u pisanoj formi, na tipskom obrascu, koji je objavljen na veb sajtu Univerziteta Crne Gore: www.ucg.ac.me.
  3. Podnosilac zahtjeva je dužan da uz zahtjev priloži sve dokaze neophodne za utvrđivanje ispunjenosti uslova za rješavanje stambene potrebe i utvrđivanja broja bodova, u skladu sa odredbama Pravilnika, a naročito:
  • - odluku o izboru u akademsko ili naučno zvanje,
  • - ugovor o radu,
  • - dokaz o prebivalištu,
  • - kopiju lične karte,
  • - izjavu o stanu u kojem živi i mjestu stanovanja,
  • - dokaz o pravu svojine, susvojine ili zajedničke svojine zaposlenog i članova njegovog porodičnog domaćinstva na stanu, odnosno stambenoj zgradi na teritoriji Crne Gore (list nepokretnosti), dokaz o osnovu i vremenu sticanja prava na nepokretnosti, ili ako nema to pravo, izjavu/dokaz o faktičkom stanju nepokretnosti zaposlenog i članova njegovog porodičnog domaćinstva,
  • - dokaz o broju članova porodičnog domaćinstva zaposlenog, sa podacima o srodstvu, starosti, zanimanju, izdatim od nadležnog organa

(Napomena: Pod članom porodičnog domaćinstva, smatraju se bračni supružnik, maloljetna djeca, punoljetna djeca,  ako su roditelji, po zakonu, obavezni da ih izdržavaju, kao i vanbračni supružnik iz vanbračne zajednice koja proizvodi pravno dejstvo u skladu sa Porodičnim zakonom),

  • - dokaz o studiranju člana porodičnog domaćinstva,
  • - dokaz o radnom stažu zaposlenog,
  • - uvjerenje poslodavca o značaju poslova iz člana 10 Pravilnika,
  • - dokaz o (ne)ostvarivanju prava na kredit za rješavanje stambene potrebe ili za poboljšanje uslova stanovanja, od strane zaposlenog ili bračnog/vanbračnog druga, na Univerzitetu, odnosno organizacionoj jedinici Univerziteta, sa odgovarajućim ugovorima ili drugim ispravama o dodjeli novčanih sredstava za rješavanje stambene potrebe i/ili poboljšanje uslova stanovanja,
  • - dokaz o podnijetom zahtjevu za dobijanje stambenog kredita kod banke (zaposleni ili član porodičnog domaćinstva), koji podnose zaposleni koji su podnijeli zahtjev za dodjelu kredita za učešće za dobijanje stambenog kredita kod banke,
  • - ugovor o stambenom kreditu koji je zaposleni ili član njegovog porodičnog domaćinstva zaključio sa bankom ili drugim pravnim licem i dokaz o visini neizmirenog dijela tog stambenog kredita, koji podnose zaposleni koji su podnijeli zahtjev za dodjelu kredita po osnovu vraćanja neizmirenog dijela stambenog kredita (duga).

Napomena: dokazi se podnose u originalu ili kopiji ovjerenoj kod nadležnog organa, a moraju biti izdati u vrijeme važenja ovog oglasa.

  1. Zaposleni može podnijeti zahtjev samo po jednom osnovu iz tačke 2 ovog oglasa.
  2. Zahtjev koji nije podnešen u roku koji je određen u oglasu, odbaciće se.
  3. Izmijenjene okolnosti, nakon isteka posljednjeg dana roka za podnošenje zahtjeva, ne uzimaju se u obzir.
  4. Zahtjev i dokazi koji sadrže netačne podatke odbaciće se.
  5. Saglasno Planu za rješavanje stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore, dodjelom novčanih sredstava (kredita) za rješavanje stambene potrebe i dodjelom novčanih sredstava za poboljšanje uslova stanovanja, maksimalan iznos novčanih sredstava – kredita koji se može dodijeliti zaposlenom je 15.000,00 (petnaesthiljada) eura u bruto iznosu.
  6. Korisnik novčanih sredstava (kredita) je u obavezi da vrati Univerzitetu najmanje 30% dodijeljenih sredstava.
  7. Povoljniji uslovi za vraćanje kredita su:

- otplata kredita na jednake mjesečne rate, u trajanju od 10 godina, odnosno do ostvarivanja prava na penziju po sili zakona;

- umanjenje iznosa kredita u visini od 5% za svaku godinu radnog staža, a najviše do 70% vrijednosti dodijeljenog kredita.

 

Ukoliko korisnik novčanih sredstava (kredita) povraćaj sredstava Univerzitetu vrši jednokratnim  davanjem, istovremeno sa uplatom dodijeljenih sredstava, visina sredstava koja se vraćaju (najmanje 30% dodijeljenih sredstava) se umanjuje za dodatnih 5%.

Novčana sredstva – kredit se dodjeljuje kao beskamatni.

  1. Ukoliko dva ili više zaposlenih imaju isto mjesto na rang listi i jednak broj bodova, onda se redosljed u dodjeli novčanih sredstava – kredita određuje primjenom kriterijuma u sljedećem rasporedu:

-značaj poslova;

-radni staž;

-prethodno rješavanje stambene potrebe.

  1. Prethodno rješavanje stambene potrebe

Zaposleni na Univerzitetu koji ima pravo susvojine na stanu, pri čemu je suvlasnik nepokretnosti Univerzitet Crne Gore, nema pravo na rješavanje stambene potrebe, u smislu Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava –kredita (Bilten UCG, br. 465/19, 476/19 i 486/20).

Zaposleni na Univerzitetu koji je ranije po osnovu zakupa stana, kupovinom stana pod povoljnijim uslovima, razmjenom stanova, dodjelom stana od strane rektora, zajedničkim rješavanjem stambenih potreba po osnovu udruživanja sredstava subjekata ili putem kredita potpuno riješio stambenu potrebu, nema pravo na rješavanje stambene potrebe, u smislu Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita) (Bilten UCG, br. 465/19, 476/19 i 486/20).

Zaposleni na Univerzitetu koji je ranije po osnovu zakupa stana, kupovinom stana pod povoljnijim uslovima, razmjenom stanova, dodjelom stana od strane rektora, zajedničkim rješavanjem stambenih potreba po osnovu udruživanja sredstava subjekata ili putem kredita rješavao stambenu potrebu i nema riješenu stambenu potrebu, ima pravo da konkuriše za dodjelu novčanih sredstva radi rješavanja stambene potrebe u smislu odredbe člana 8 i 13 Pravilnika o rješavanju stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita) (Bilten UCG, br. 465/19, 476/19 i 486/20)  .

Zaposleni koji ostvari pravo na rješavanje stambene potrebe u skladu sa Pravilnikom o rješavanju stambenih potreba zaposlenih na Univerzitetu Crne Gore dodjelom novčanih sredstava (kredita) (Bilten UCG, br. 465/19, 476/19 i 486/20),smatraće se da je u potpunosti riješio stambenu potrebu.

 

 

Broj: 01/13-03/3

Podgorica, 18.02.2020. godine

 

KOMISIJA ZA DODJELU NOVČANIH SREDSTAVA ZA POBOLJŠANJE USLOVA STANOVANJA I ZA RJEŠAVANJE STAMBENIH POTREBA ZAPOSLENIH NA UNIVERZITETU CRNE GORE  DODJELOM NOVČANIH SREDSTAVA (KREDITA)

 

PREDSJEDNIK

Prof. dr Saša Mujović, s.r.

 

Vezane vijesti:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/64101-uoucg-dao-ovlascenje-komisiji-da-raspise-oglas-za-dodjelu-novcanih-sredstava-za-rjesavanje-stambenih-potreba-zaposlenih

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/61531-univerzitet-crne-gore-raspisace-novi-oglas-za-dodjelu-novcanih-sredstava-kredita-za-rjesavanje-stambenih-potreba-zaposlenih

 

Image

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.