Mobilnost - izazov i izlazak iz zone komfora




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nakon neuspjelog pokušaja da aplicira za Univerzitet Sofija Antipoli u Nici, Tijana Dujović studentkinja Fakulteta za turizam i hotelijerstvo shvatila je da francuski jezik ne mora biti osnovni motiv za mobilnost, već da može odabrati bilo koje drugo mjesto u kojem se govori jezik koji je manje zastupljen u svijetu.

Prihvativši izazov da se suoči sa potpuno novim stranim jezikom, Tijana je odlučila da aplicira za stipendiju na Univerzitetu u Šćećinu, u Poljskoj.

Image
Tijana kaže da je prvi utisak stekla kroz analizu raznolikosti i poređenje Crne Gore i Poljske. Klimatske različitosti naročito su joj zaokupirale pažnju. "Sve nove stvari, promjene, dešavanja počnu da  prijaju. Izlazak iz zone komfora je izazovan, a postaje uzbudljiv ako se u  njemu uživa. A to sam ja, volim promjene.”

Studentkinja sve pohvale upućuje organizaciji ESN Šćećin, koja je studentima  dodijelila “buddy-ja” - studenta kojeg upoznaju po dolasku, a koji ih o svemu informiše. “Takva vrsta pomoći je bila od  velikog značaja za adaptaciju i snalaženje prvih nedjelja.” rekla je  Tijana.

Image
"Najveću  prepreku i barijeru studenatima da se prijave za program mobilnosti   predstavlja strah da govore drugi jezik, što treba biti podstrek, jer programi ovakvog tipa pomažu u savladavanju prepreka." priča Tijana.

Tijana navodi da je Poljska razvijena zemlja u kojoj se poštuju određeni standardi. "Ono što mi se konkretno dopalo jeste poštovanje zabrane pušenja na javnim mjestima i posjedovanje posebnih prostorija za pušače, što kod nas nije primijenjeno još uvijek."

Što se tiče razlike u studijskim programima, kako Tijana kaže, ona postoji, ali nije prevelika. Standardi za sticanje uslova za izlazak na ispit i dobijanje pozitivne ocjene su manji u odnosu na matični fakultet. Veliki je broj praktičnih vježbi koje pomažu u savladavanju određenih vještina.

Naglašava značajnu ulogu ESN organizacije, koju bi, kako navodi i Crna Gora trebala imati, kako zbog gostujućih studenata i pružanja pomoći njima, tako i zbog organizacije događaja za gostujuće studente. "Jednostavno treba im ponuditi određeni sadržaj kako bi imali više izbora kako da provedu slobodno vrijeme."

ImageTijana ističe da je pored fakultetskih obaveza imala dovoljno slobodnog vremena koje je iskoristila za putovanja, posjetu kulturno-istorijskih mjesta, organizvani su i jednodnevni izleti, a pronašla je vremena i za večernje izlaske.  "Pored  putovanja, izbor su bile i razne socijalne aktivnosti, sportske, humanitarne,  kulturološke prirode."

Program mobilnosti za studentikinju predstavlja odraz fleksibilnosti, sposobnosti prilagođavanja, ambicioznosti, a podrazumijeva  i znanje stranih jezika kao i nova, drugačija iskustva.

"Svakako smatram da je kvalitetno iskustvo koje se prepoznaje od strane drugih.Takođe doprinosi mentalnom razvijanju, odnosno poboljšanju istog, a prepoznaje se i kao spremnost osobe da prihvati izazove." primjećuje Tijana, a kao vrlinu ističe iskustvo koje kasnije predstavlja prednost kod poslodavaca. 

Tijana za kraj poručuje: "Erasmus razmjena je jedinstveno iskustvo a dobijena prilika da učestvujem u ovom programu učinila je da se osjećam privilegovanom. Nije bitno gdje idete , već da doživite novo iskustvo! Nova prijateljstva su definitivno nešto što Erasmus donosi sa sobom i što ga čini posebnim."



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.