Studiranje na Univerzitetu u Gracu i brz put do samostalnosti




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Kako je od početka školovanja želio da provede dio studija na razmjeni, Ilija Šipčić, student Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, u Podgorici, aplicirao  je za stipendiju Erasmus+ programa na Univerzitetu u Gracu.

Image„Slušajući starije kolege koje su mi prenijele utiske sa razmjene, odlučio sam da prvi semestar četvrte godine provedem van Crne Gore. Htio sam da upoznam novu zemlju, grad, fakultet, ali i da osjetim čari pravog studentskog života, a Erasmus+ program je, ispostavilo se, idealan za to“ , naveo je Ilija.

Ilija je Grac površno upoznao putem interneta i, kako navodi, dopao mu se.

„Prvi utisak je bio pozitivan jer sam shvatio da mi se smještaj nalazi odmah pored Univerziteta, tako da o drugim stvarima, u tom trenutku, nijesam ni razmišljao. Narednih nekoliko dana sam istraživao Grac i shvatio koliko je bitna blizina smještaja i centra grada“, kazao je Ilija.

Student kaže da je stipendiju dobio i njegov drug, koji je u Grac, stigao malo poslije njega. ZaImage vrijeme dok je bio sam uspio je da upozna grad što im je i te kako predstavljalo olakšanje.

„Grac je veoma lijep i uredan grad, ne puno veći od Podgorice, što nam je i odgovaralo. Nema nekih prevelikih razlika u načinu života osim što su ljudi fizički aktivniji od nas. Austrijanci su mirni i ljubazni ljudi. Primijetili smo da žive veoma zdravo, svakodnevno  treniraju napolju (i u najhladnijim mjesecima), pravilno se hrane, a biciklo je glavno prevozno sredstvo“ , rekao je Ilija.

On navodi da su predavanja odlično organizovana i da se velika pažnja poklanja aktivnostima u toku časova.

„Sam koncept studiranja i polaganja ispita je sličan kao u Crnoj Gori. Kao prednosti matičnog fakulteta u odnosu na ovaj uImage Gracu, mogu navesti usmeni način polaganja i mogućnost popravnog ispita.“

Slobodno vrijeme su, kako kaže Ilija, koristili za obilazak drugih gradova, a imali su ga dovoljno s obzirom da su imali jedno predavanje dnevno i to u trajanju od 90 minuta.

Student smatra da mu je mobilnost pomogla na polju samoorganizacije i osamostaljivanja.

„Prednost je svakodnevno korišćenje i poboljšanje znanja stranog jezika.Takođe,upoznao sam nove ljude sa kojima ću sigurno ostati u kontaktu“, kazao je Ilija.

Budućim studentima na razmjeni poručuje da pametno odaberu državu i grad, zatim da manje razmišljaju o procesu adaptacije  i  na kraju uživaju u studiranju u inostranstvu, jer će od toga imati samo koristi.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.