Posjeta italijanskog režisera Đanluke Barbadorija Studijskom programu za italijanski jezik i književnost




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Studijski program za italijanski jezik i književnost imao je čast da ugosti Đanluku Barbadorija, priznatog italijanskog režisera, pozorišnog pedagoga i glumca.

Đanluka Barbadori se više od dvadeset godina bavi internacionalnim teatarskim projektima. Režirao je više od 60 pozorišnih komada na engleskom, španskom, portugalskom, mađarskom i srpskom jeziku. Riječ je o predstavama koje su izvođene u Italiji, Argentini, Brazilu, Kolumbiji, Mađarskoj, Iranu, Urugvaju, Sjedinjenim Američkim Državama i Srbiji.

Trenutno vodi pozorišnu trupu  „Ponte tra Culture“ u Ankoni i „El Hormiguero Teatro“ u Bogoti. U okvirima pedagoške djelatnosti naročito se ističe njegov rad na pozorišnim radionicama sa specifičnim socijalnim grupama, a posebno sa adolescentima sa društvenih margina. Od 2005. u Ankoni vodi „Teatropolis”, interkulturalnu teatarsku grupu, koja spaja mlade iz različitih zemalja: trenutno u aktivnostima ove teatarske grupe učestvuje oko 65 osoba iz 24 različite etničke grupe. Realizuje projekte čiji je cilj sprečavanje nasilja (s Amnesty International) u Italiji i inostranstvu, sa različitim starosnim grupama. Vodio je pozorišne radionice na festivalima i van njih u Italiji, Mađarskoj, Srbiji, Argentini, Brazilu, Kolumbiji... Učestvovao je u osnivanju različitih teatarskih grupa, međunarodnih pozorišnih festivala, umjetničkih asocijacija širom svijeta...

Đanluka Barbadori je u dvočasovnom susretu studentima Italijanistike prenio dio svog bogatog i svestranog pozorišnog iskustva i sa njima razgovarao na temu pozorišta i njegovog značaja za društvenu zajednicu.

Studenti su bili jako zadovoljni i izrazili su želju da i sami učestvuju u nekom njegovom potencijalnom budućem teatarskom projektu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.