Realizacija projekta ,,Medijska pismenost – razumijevanje medija kroz kreiranje medijskih sadržaja“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U okviru projekta ,,Medijska pismenost – razumijevanje medija kroz kreiranje medijskih sadržaja“ koji partnerski realizuju Filološki fakultet Univerziteta Crne Gore i JU Narodna biblioteka ,,Njegoš“, u prostoru Dječje biblioteke u Gradskoj kući u Nikšiću studentkinje master studija Sara Jovović i Radojka Draganić kontinuirano realizuju radionice o medijskoj pismenosti predviđene projektom i namijenjene učenicima osnovne škole. One su prethodno, u okviru međunarodnog projekta ,,Priprema budućih nastavnika na Zapadnom Balkanu – obrazovanje za demokratiju i ljudska prava“, pohađale modul Medijska pismenost koji je osmislila i realizovala doc. dr Dušanka Popović. Izbor teme modula zasnovan je na prepoznavanju medijske pismenosti kao važnog uslova za razvoj demokratske kulture, kao i stavu da je medijska pismenost najvažnija kompetencija za 21. vijek. Uspješna realizacija ovog modula bila je motiv za nastanak projekta o kojem je riječ.

Do sada je realizovano sedam od devet radionica planiranih projektom, u okviru kojih su učenici VIII i IX razreda osnovne škole imali priliku da se upoznaju s načinom funkcionisanja tehničkih medijskih sredstava i specifičnostima njihovog korišćenja u prenošenju medijskih sadržaja, s vrstama medijskih tekstova, njihovom dekonstrukcijom i konstrukcijom, specifičnim jezikom medija, strukturom dnevnih novina, načinom obavljanja intervjua, izvještavanja s lica mjesta, reporterskom ulogom, sve do utemeljenja vlastitih novina – od redakcije do priloga. Osim dobro pripremljenog programa radionica, studentkinje su u realizaciji radionica imale stručnu podršku i pomoć direktorice mr Bojane Obradović i bibliotekarke Katice Grozdanić. Veliki doprinos uspješnoj realizaciji projekta, dinamici i kvalitetu radionica dali su i daju profesionalnci iz oblasti medija: Sonja Vujadinović, Dragana Papović i Vanja Damjanović, novinarke RTNK, Svetlana Mandić, novinarka ,,Vijesti“, Miloš Zvicer, profesionalni fotograf i Aleksandar Marojević, kamerman RTNK, kao i Dragana B. Mijušković, predsjednica aktiva Udruženja novinara CG za Nikšić. Novine su dobile naziv ,,Anagastum news“ i biće predstavljene na završnom događaju projekta.

U sklopu projekta ostvarena je uspješna saradnja između ustanova iz oblasti obrazovanja i kulture, a njeno djelovanje usmjereno na mladu populaciju koja je već duboko uronjena u živopisni i nesiguran svijet medija. Osim medijske pismenosti, projekat se dotiče informacione i čitalačke pismenosti i nudi nove spoznaje jezika kao najsavršenijeg i najfunkcionalnijeg sredstva komunikacije među ljudima. Takođe, pokazuje koliko je važno da budući nastavnici, kao oni koji će obrazovati i vaspitavati djecu i mlade, budu medijski kompetentni, te da posjeduju znanja i vještine putem kojih će tu kompetentnost prenijeti onima koje poučavaju.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.