Profesorice SP za Italijanski jezik i književnost na međunarodnom naučnom skupu na Filološkom fakultetu u Skoplju




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Profesorice sa SP za Italijanski jezik i književnost Radmila Lazarević, Deja Piletić, Olivera Popović i Cvijeta Brajičić učestvovale su na međunarodnom naučnom skupu: „Italiano e lingue slave: confronto, contatto, insegnamento“ (Italijanski jezik i slovenski jezici: poređenje, kontakt, nastava). Ovaj skup drugi je u nizu međunarodnih naučnih skupova koje su pokrenule kolege sa Filološkog fakulteta u Skoplju i Univerziteta u Krakovu na temu dodira između italijanskog i slovenskih jezika.

Ovom prilikom doc. dr Radmila Lazarević govorila je o izazovima i problemima prevođenja boja Danteove „Božanstvene komedije“ sa italijanskog na crnogorski i srpski jezik.

Doc. dr Deja Piletić je, zajedno sa koleginicom prof. dr Jelenom Drljević sa Filološkog fakulteta u Beogradu, predstavila rezultate njihovog zajedničkog istraživanja koje se bavilo analizom prenošenja kulturno specifičnih elemenata u procesu prevođenja turističkih tekstova sa crnogorskog i srpskog na italijanski jezik.

Doc. dr Olivera Popović govorila je o italijanskim prevodima i kompilacijama putopisa Viale de Somijera o Crnoj Gori, dok je doc. dr Cvijeta Brajičić predstavila rezultate svog istraživanja na temu prisustva italijanizama u crnogorskom časopisu „Zeta“.

Ova međunarodna konferencija okupila je italijaniste iz različitih zemalja i stvorila ambijent za rađanje novih ideja i mogućnosti za međunarodnu naučnu saradnju iz oblasti italijanistike.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.