Održano predavanje o misiji i djelu norveškog putopisca Henrika Angela




Održano predavanje o misiji i djelu norveškog putopisca Henrika Angela

U organizaciji Studijskog programa za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti 11. maja 2018. godine u amfiteatru Filozofskog fakulteta održano je predavanje o misiji i djelu norveškog kapetana i putopisca Henrika Angela (1861 – 1922) koji je u Crnu Goru prvi put došao 1893. godine, a sa njim su u Crnu Goru stigle i prve skije. Inspirisan i zadivljen crnogorskim narodom i crnogorskom borbom za slobodu napisao je tri knjige o Crnoj Gori.

Nakon promocija u Parizu, Londonu i Oslu, u ime izdavača Crnogorskog međunarodnog instituta za štampu iz Nikšića, tri knjige Henrika Angela - „Sinovi crnih planina", "Kroz Crnu Goru na skijama" i "Herojski narod Crne Gore" predstavila je urednica Radmila Perović.

Ona je istakla da je Henrik Angel poštovao crnogorski narod, divio se njegovom junaštvu i hrabrosti, te da ove tri knjige posvećene Crnoj Gori predstavljaju njegov lični i intimni doživljaj crnogorskog naroda, običaja, tradicije i istorije. Perović se osvrnula na njegov boravak u Crnoj Gori, njegovu ulogu u razvoju skijaškog sporta u Crnoj Gori, te govorila o Angelovom doživljaju Crne Gore u istorijskom kontekstu borbe za slobodu.

Fragmente iz Angelovih knjiga čitala je profesorica crnogorskog jezika, Vesna Kovač, a nakon izlaganja g-đe Perović prikazan je i tridesetominutni dokumentarni film o Henriku Angelu “Skijanje kao misija” u kojem je pored drugih podataka iz Angelovog živora znatan dio filma posvećen i njegovom boravku i misiji u Crnoj Gori.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.